in

Δύσκολοι καιροί – Γιατί επανέρχονται ξεχασμένα νοσήματα

Το είδαμε και αυτό… να μειώνονται τα κρούσματα με COVID-19 τόσο από πλευράς εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και διασωληνώσεων και να αυξάνονται άλλα νοσήματα ξεχασμένα, όπως ιλαρά, στρεπτόκοκκος και μηνιγγίτιδα.

 

  • Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκα Μαγιορκίνη ότι η κυκλοφορία του ιού – COVID-19 έχει μειωθεί σημαντικά και πώς το γεγονός αυτό συνδέεται με την ανοσία της κοινότητας και τους εμβολιασμούς.

 

 

Θετικά δείγματα μείωσης και ελέγχου του ιού COVID-19, καταγράφονται και στα νοσοκομεία, καθώς εμφανίζονται όλο και λιγότερα περιστατικά στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική αναφορά του ΕΟΔΥ το διάστημα 19 έως 25 Φεβρουαρίου 2024: «Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=5) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=6) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=29).

  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 30. Καταγράφηκαν 18 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 49-89 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=42) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=94). Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (83%) ακολουθούμενη από την EG.5 (6%) (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα)». Αναφορικά με τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, κινήθηκαν καλά, ωστόσο δεν θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τους εμβολιαστικούς ρυθμούς. Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που αιωρείται τους τελευταίους μήνες, είναι γιατί επανέρχονται ξεχασμένα νοσήματα και μάλιστα με τόση σφοδρότητα.

Ακόμη και η εποχική γρίπη έδειξε εφέτος ιδιαίτερη σφοδρότητα και αρκετές νοσηλείες. Σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το διάστημα 19 -25 Φεβρουαρίου, «Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ (ένα με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 03/2024 και ένα με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 07/2024), ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 07/2024.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Νέοι εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας, μετά το μπαράζ στα Εξάρχεια. Στις φλόγες 4 αυτοκίνητα

Ειρήνη Στεριανού – Δείτε την σε προκλητικές πόζες…