Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε ότι οι φόβοι αυτοί είναι «πραγματικοί και δικαιολογημένοι» λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
- Ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατάσταση αυτή στην οικονομία της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία είναι ανθεκτική, αλλά η δυναμική της έχει επιδεινωθεί.
«Η νέα αρνητική διαταραχή στην προσφορά ενέργειας λόγω της σύγκρουσης έχει προκαλέσει αυξημένες ανησυχίες», δήλωσε. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας συνδυάζεται με την αβεβαιότητα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην περιοχή.
- Ο Διοικητής υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με το 2022, η άνοδος του πληθωρισμού συμβαίνει σε ένα πλαίσιο ήδη αδύναμης ανάπτυξης και αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Αυτές οι συνθήκες περιορίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στη διαδικασία των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν, καθώς αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν καθοριστικά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ο Στουρνάρας επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ενδέχεται να απαιτήσει προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση.
Η ευρωζώνη, που διατηρεί υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια, αντιμετωπίζει προκλήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική της πορεία. Η κατάσταση απαιτεί την προσοχή των ιθυνόντων, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να κρίνουν την κατεύθυνση της οικονομίας.
