Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια … το Ισραήλ και ο Λίβανος σε κρίσιμες συζητήσεις στην Ουάσινγκτον

2 Min Read

Στην Ουάσινγκτον, οι διπλωμάτες Ισραήλ και Λιβάνου βρίσκονται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη. Στο επίκεντρο της συνάντησης είναι ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, καθώς και η προοπτική μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των δύο πρεσβευτών, του Γιεχιέλ Λάιτερ από το Ισραήλ και της Νάντα Χαμάντεχ από τον Λίβανο. Η φωτογράφισή τους κατά την έναρξη της συνάντησης υπογραμμίζει τη σημασία της επαφής αυτή. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες έχουν διπλωματική συνάντηση σε αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες, οι δύο διπλωμάτες απέφυγαν να ανταλλάξουν χειραψία, κάτι που είχε αναφερθεί από Αμερικανό αξιωματούχο. Αυτή η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί συμβολική, καθώς αντικατοπτρίζει τις εντάσεις που παραμένουν παρούσες μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Η συνδρομή τους είναι κρίσιμη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, καθώς οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Η Λιβανέζικη πλευρά έχει προχωρήσει σε αιτήματα για κατάπαυση του πυρός, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο σταθερή ειρηνική συμφωνία. Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται με προσοχή από την Ισραηλινή πλευρά, η οποία αναζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών της.

Η παρούσα συνάντηση στην Ουάσινγκτον αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον των σχέσεων Ισραήλ και Λιβάνου, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή. Οι λεπτομέρειες των συζητήσεων παραμένουν κλειστές, αλλά οι προσδοκίες είναι υψηλές για μια θετική κατεύθυνση.

Share This Article