in

OMGOMG AngryAngry

Ελληνοτουρκικά – “Φρούριο” η Κρήτη μετά τις απειλές του Καλίν για τα 12 μίλια

Με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως η προμήθεια του υπερσύγχρονου ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Spike NLOS αλλά και η ανάθεση του προγράμματος κατασκευής 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό μας, βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  • Πρόκειται για προγράμματα τα οποία, σύμφωνα και με σχετικές δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου, θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί, το αργότερο, μέχρι το τέλος του 2022, ωστόσο η αναγκαιότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αλλά και οι γραφειοκρατικές διαφωνίες ανάμεσα σε κύκλους του ΥΠΕΘΑ, σε ό,τι αφορά, κυρίως, την ένταξη του Spike NLOS στις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), δεν επέτρεψαν να μπουν οι σχετικές υπογραφές από ελληνικής πλευράς.

Όπως τονίζουν πηγές του Πενταγώνου, πάντως, και οι δύο παραπάνω προμήθειες αναμένεται να έχουν ανατεθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023. Παράλληλα, έναν ακόμη παράγοντα που λειτούργησε εν μέρει ανασχετικά ως προς τη λήψη οριστικών αποφάσεων για τα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. αποτέλεσαν και οι επικείμενες κρίσεις στο στράτευμα, δεδομένου ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η υπογραφή και υλοποίηση των νέων προμηθειών να γίνει από τη νέα στρατιωτική ηγεσία.

 

Ενίσχυση Κρήτης

Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις δράσεις για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της Κρήτης, έπειτα και από τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, απειλώντας τη χώρα μας ότι θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες και αποτελέσματα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια». Οπως τόνισε ο κ. Καλίν, η Τουρκία «θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο και δεν θα δεχθεί με τίποτα οποιαδήποτε επέκταση έστω και ένα μίλι παραπάνω».

  • Πρόκειται για τη συνέχεια σειράς δηλώσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες κι άλλοι κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στοχοποιώντας, με αφορμή το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, την ελληνική μεγαλόνησο.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΑ προχωρά ήδη στην περαιτέρω επέκταση και εκσυγχρονισμό του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, προκειμένου αφενός να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα πολεμικά πλοία, αφετέρου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ελλιμενισμού και συντήρησης των φρεγατών Belh@rra, μόλις αυτές παραληφθούν από τη Γαλλία. Μέσα στους σχεδιασμούς του Πενταγώνου είναι η βελτίωση και επέκταση του Ναυστάθμου της Σούδας προκειμένου να αποτελέσει μια δεύτερη μόνιμη βάση για το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας πληρωμάτων, εγκαταστάσεων συντήρησης, ανεφοδιασμού και επισκευών των πλοίων. Ταυτόχρονα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταθούν οι εργασίες που πραγματοποιούνται και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Επίσκεψη Γάλλου υπουργού Αμυνας

Επιστρέφοντας στην προμήθεια των κορβετών, καταλυτικής σημασίας ως προς την πορεία επιλογής τους αναμένεται να έχει η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού στην Αθήνα, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο υπουργούς αναμένεται να βρεθεί η τελική γαλλική πρόταση για τις κορβέτες Gowind, αλλά και η πορεία κατασκευής των φρεγατών Belh@rra, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε η πρώτη από αυτές να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2024 αντί για τις αρχές του 2025.

 

 

 

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Θρίλερ στην Πάτρα – «Σαν να έσπασαν 15 φιαλίδια κεταμίνης μέσα της»

Εξοργισμένη η Καινούργιου με Εμμανουήλ και Νάνσυ – “Και 40% να κάνουμε, δεν θα τους ξαναπαίξουμε”