in

Ελεύθεροι Επαγγελματίες – Δείτε ποιοι θα πληρώσουν 350 φορές μεγαλύτερο φόρο με τα νέα τεκμήρια

Προ (νέας) εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που ήδη ξεκίνησε. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με τα νέα τεκμήρια (ελάχιστο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα) χάνουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν από τα κέρδη τους, τις ζημιές που είχαν σε προηγούμενα χρόνια.

  • Αυτό συμβαίνει αν δηλώσουν πως είχαν κέρδος έστω και 1 ευρώ μικρότερο από το τεκμαρτό που προσδιορίζει η εφορία. Και μπορεί με χαμηλά δηλωθέντα κέρδη, να πληρώσουν τελικά 350 φορές μεγαλύτερο φόρο (ή και πάνω από 3.000 ευρώ περισσότερα) από όσο θα έδιναν, αν δήλωναν μόλις …1-2 ευρώ υψηλότερο κέρδος!

Καθώς όμως η υποβολή δηλώσεων έχει ξεκινήσει αλλά το 2023 έχει πια παρέλθει και δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω για να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα (έσοδα-έξοδα) της χρονιάς, πολλοί ίσως καταφύγουν στη λύση της φορολογικής αναμόρφωσης, δηλαδή να «προσαρμόσουν» εκ των υστέρων νόμιμα τα κέρδη τους (αφαιρώντας επαγγελματικές δαπάνες που είχαν κάνει πέρυσι ώστε να μην τις εκπέσουν φέτος) με σκοπό να αυξηθούν τα δηλωθέντα κέρδη και να ξεπεράσουν το τεκμαρτό της εφορίας.

  • Φόρος 3.000 ευρώ για 1 ευρώ εισόδημα

Τι θα συμβεί εφέτος; Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Ε.2027/2024) που δίνει διευκρινίσεις σε περίπτωση που ο επαγγελματίας είχε ζημία από προηγούμενα έτη:

α) εάν τα δηλωθέντα κέρδη είναι μικρότερα από το τεκμαρτό εισόδημα, τότε ο φόρος υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα του επαγγελματία, αλλά δεν μπορεί να αφαιρεθεί η ζημία

β) εάν τα δηλωθέντα κέρδη είναι μεγαλύτερα από το τεκμαρτό εισόδημα, τότε ο φόρος υπολογίζεται με βάση το δηλωθέν, αλλά αφού αφαιρεθεί η ζημία περασμένων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι:

  •  στην πρώτη περίπτωση χάνει φορολογικά το δικαίωμα έκπτωσης της ζημίας. Αυτό αφαιρείται μεν λογιστικά (στα βιβλία δηλαδή) αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα στην τσέπη
  • στη δεύτερη περίπτωση, θα πληρώσει πολύ λιγότερο φόρο, παρότι δήλωσε περισσότερα εν σχέσει με την πρώτη.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Δάφνη Λαμπρόγιαννη – «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»»

Έλενα Παπαρίζου – Δείτε την “στάση” που σόκαρε τα πλήθη…