Σκάνδαλο στη Αυστρία – Έδιωξαν Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία!

1 Min Read

Σε μια κίνηση που ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας, η Αυστρία προχώρησε στην απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς τους ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Η αιτία; Ένα «δάσος» από κεραίες που εντοπίστηκε σε κτίρια της ρωσικής πρεσβείας στη Βιέννη, προκαλώντας σοβαρές υποψίες για κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Οι αυστριακές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή δορυφορικών επικοινωνιών άλλων κρατών. Η υπουργός Εξωτερικών, Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, ήταν ξεκάθαρη: «Δεν μπορεί η διπλωματική ασυλία να χρησιμοποιείται ως κάλυψη για κατασκοπεία».

Οι τρεις διπλωμάτες έχουν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απελάσεων Ρώσων αξιωματούχων από το 2020 στους 14. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής έντασης, με τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών να δοκιμάζονται ξανά.

Και το ερώτημα που πλανάται είναι ένα: πόσο ακόμη θα κλιμακωθεί αυτή η «σιωπηλή» σύγκρουση πίσω από τις διπλωματικές πόρτες;

Share This Article