Μια τραπεζική μεταφορά μεταξύ δύο φίλων εξελίχθηκε σε φορολογικό πονοκέφαλο, καθώς η ΑΑΔΕ έκρινε ότι υπήρξε δωρεά που υπόκειται σε φόρο, παρότι τα χρήματα επιστράφηκαν την ίδια ημέρα στον αρχικό καταθέτη.
- Η υπόθεση αφορούσε ποσό 51.801 ευρώ, για το οποίο οι δύο πλευρές είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου δωρεάς μέσω της πλατφόρμας myProperty.
- Μετά την εκκαθάριση της δήλωσης προέκυψε φόρος προς καταβολή, με τη φορολογούμενη να προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας την ακύρωση του καταλογισμού.
Η ΔΕΔ, όμως, απέρριψε την προσφυγή, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που τα χρήματα παραδόθηκαν και υποβλήθηκε δήλωση φόρου δωρεάς, η δωρεά θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε και φορολογείται. Η ΑΑΔΕ διευκρίνισε πως η επιστροφή των χρημάτων δεν αναιρεί την αρχική φορολογική υποχρέωση.
Σε περίπτωση ανάκλησης δωρεάς μέσα στην προβλεπόμενη πενταετία, η αρχική δωρεά εξακολουθεί να φορολογείται, ενώ δεν επιβάλλεται φόρος για την επιστροφή του ποσού στον αρχικό δωρητή.
Η απόφαση λειτουργεί ως προειδοποίηση για όσους πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, καθώς οι λάθος χειρισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες φορολογικές επιβαρύνσεις
