in

OMGOMG LoveLove

Δείτε το σερβίτσιο των τεσσάρων χιλιάδων κομματιών του Μπακιγχαμ του Γεωργίου του 4ου

Στο σερβίτσιο περιλαμβάνεται και η ασπίδα του Αχιλλέα που κατασκευαστηκε το 1821 ! Εμείς στη χώρα μας τότε είχαμε επανάσταση! Αυτό είναι το σερβίτσιο που θα βγει στις 6 Μαΐου για τις χαρές του Καρολου !

Το βασιλικό σερβίτσιο των Ανακτόρων και της Στέψης που θα δούμε στις 6 Μαΐου παραγγέλθηκε από τον Γεώργιο τον 4ο όταν ηταν Πρίγκιπας της Ουαλίας και μετά έγινε Βασιλέας της Αγγλιας, της Ουαλιας και του Ανοβερο.

Αποτελείται δε από περισσότερα από 4.000 κομμάτια για φαγητό με τα επιπλέον «συμπραγκαλα». Ανάμεσά τους υπαρχουν περίτεχνες βάσεις για επιδόρπια, κηροπήγια και παγοδοχεία, καθώς και πιο απλά αντικείμενα όπως δίσκοι και κύπελλα αυγών.

Ανάμεσα στα κομμάτια ξεχωρίζει η Ασπίδα του Αχιλλέα που κατασκευάστηκε από ασημί και επενδύθηκε με χρυσό το 1821. Η Ασπίδα έχει 90 εκατοστά διάμετρο και στο κέντρο της απεικονίζεται ο Απολλωνας πάνω στο άρμα του, που το σέρνουν τέσσερα άλογα.

Κατασκευαστηκε από τους Royal Goldsmiths, Rundell, Bridge & Rundell, μετά από αρχική προμήθεια πιάτου αξίας 60.000 λιρών ! Κλείστε το στόμα !

Η πρώτη παράδοση έγινε στο Carlton House το 1811, και σε ένα δείπνο εκείνο το έτος, ο νεαρος τότε Πρίγκιπας κάθισε μπροστά σε ένα άσημο χρυσό σερβίτσιο που περιελάμβανε εκτός από τα πιάτα και τα μαχαιροπιρουνα και ένα άσημο-χρυσό κανάλι νερού που τοποθετηθηκε στο κέντρο του τραπεζιού, με αληθινά ψάρια να κολυμπούν μέσα σε αυτό! Είπα κλείστε το στόμα !

Ως Πρίγκιπας Αντιβασιλέας και ως Βασιλιάς στη συνέχεια ο Γεώργιος Δ΄ πρόσθεσε στο σερβίτσιο επιπλέον κομμάτια για επίδειξη, ενώ έδωσε εντολή το κάθε ασημένιο κομμάτι να επιχρυσωθεί! Αυτό όπως λέγεται μπορεί να ήταν μια απάντηση σε σχόλια εκείνης της εποχής ότι το ασημένιο πιάτο φαινόταν «κρύο και φτωχό» δίπλα στα νέα επιχρυσωμένα πιάτα . Οι «κακιές» ωστόσο γλώσσες υποστηρίζουν ότι ήταν μια προσπάθεια του Άγγλου Μονάρχη να συναγωνιστεί τις επιχρυσωμένες συλλογές του Ναπολέοντα!

Η επιχρύσωση ολόκληρου του σερβίτσιου βοήθησε επίσης να δώσει στα ποικίλα κομμάτια του μια αίσθημα «συνέπειας».

Μεταξύ άλλων, το σερβίτσιο περιλαμβάνει 140 πιάτα, 288 πιάτα δείπνου, 118 δοχεία αλατιού, 12 δοχεία πάγου, 58 πάγκους πλατό για επιδόρπια και κεντρικά κομμάτια και 107 κηροπήγια.

Τα κομμάτια δεν έχουν ενιαίο στυλ διακόσμησης αλλά περιλαμβάνουν μια σειρά από ελληνικά, ρωμαϊκά, αιγυπτιακά και ανατολίτικα σχέδια. Ορισμένα κομμάτια περιλαμβάνουν θαλάσσια θέματα, εμπνευσμένα από την υπηρεσία φαγητού του παππού του Καρολου, Γεωργίου του 4ου.

Το σερβίτσιο είναι τόσο μεγάλο και τόσο υπέροχο λένε οι παλατιανοί που δεν έχει αντικατασταθεί ποτέ. Παραμένει σε χρήση μέχρι σήμερα και τοποθετείται στο τραπέζι για τα κρατικά συμπόσια στο Κάστρο του Ουίνδσορ και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς και για άλλες επίσημες και τελετουργικές εκδηλώσεις. Στις 6 Μαΐου θα ξαναβγεί ! Δεν ξέρω αν θα βγει και το «ποτάμι» με τα ψάρια που κολυμπούν!…

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μαρίνα Πατούλη – Έκλεισε την μπουτίκ της στη Μύκονο (video)

Γιώργος Κατσαούνης – Αθωώθηκε ο παίκτης του Survivor για την κατηγορία παρενόχληση ανήλικης