Από την Ερυθρά Θάλασσα στο Ορμούζ – Το μεγάλο παιχνίδι ισχύος του Κυριάκου Μητσοτάκη

1 Min Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει οριστικά τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και να μετατρέψει τη χώρα από «παρατηρητή» των εξελίξεων σε ενεργό παίκτη πρώτης γραμμής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεσόγειο. Η απόφαση για συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού σε πιθανή διεθνή αποστολή στα Στενά του Ορμούζ μόνο τυχαία δεν είναι.

 

  • Στο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα, ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη, δεν μπορεί να απουσιάζει από τις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την ασφάλεια των θαλάσσιων δρόμων και της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να χτίσει προφίλ ηγέτη που δεν περιορίζεται στα εσωτερικά ζητήματα, αλλά παρεμβαίνει ενεργά στις ευρωπαϊκές ισορροπίες.

 

Γι’ αυτό και πιέζει διαρκώς για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, στρατηγική αυτονομία και ακόμα και κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για εξοπλισμούς. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης θέλει η Ελλάδα να εμφανίζεται ως δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή που φλέγεται.

 

Από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τώρα τα Στενά του Ορμούζ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι η Αθήνα μπορεί να συμμετέχει στις μεγάλες αποφάσεις και όχι απλώς να τις παρακολουθεί. Και αυτό, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι το νέο μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου για την επόμενη δεκαετία.

Share This Article