Μια νέα επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εύρημα για τη συμπεριφορά των κουνουπιών, καθώς φαίνεται ότι μπορούν να «εκπαιδευτούν» ώστε να συνδέουν τη μυρωδιά ενός αντικουνουπικού με την ανταμοιβή ενός γεύματος αίματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια του είδους Aedes aegypti, γνωστά για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, είναι ικανά να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους. Στο πείραμα, τα έντομα εκτέθηκαν επανειλημμένα στο απωθητικό DEET την ώρα που τρέφονταν με αίμα. Μετά από λίγες επαναλήψεις, άρχισαν να συνδέουν τη συγκεκριμένη μυρωδιά με την «ανταμοιβή» της τροφής.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι αρκετά από τα εκπαιδευμένα κουνούπια έδειξαν προτίμηση προς επιφάνειες που έφεραν τη μυρωδιά του DEET, ενώ σε ορισμένες δοκιμές κατευθύνθηκαν ακόμη και προς το ψεκασμένο χέρι ενός ερευνητή.
Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως το DEET παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα προστασίας από τα κουνούπια και δεν συνιστούν τη διακοπή της χρήσης του. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα έντομα διαθέτουν πολύ πιο σύνθετους μηχανισμούς μάθησης και προσαρμογής απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εξάπλωση επικίνδυνων ειδών σε νέες περιοχές.
