in

Αναστασία Παντούση για metoo – «Στο θέατρο αντιλήφθηκα τι θα πει πατριαρχία»

“Χρησιμοποιούν το φύλο τους προκειμένου να επιβληθούν, το θεώρησα γελοίο” διευκρινίζει η Αναστασία Παντούση.

  • Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Αναστασία Παντούση στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Γιώργο Πράσινο με αφορμή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA. Μέσα σε όλα, δε, η όμορφη ηθοποιός αναφέρθηκε στο πρότυπο της πατριαρχίας και τη γυναικεία καταπίεση καθώς και όσα θα αφήσει στον χώρο του θεάτρου το κίνημα metoo.

Θεωρείς ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να αναπαράγει το πρότυπο της πατριαρχίας και της γυναικείας καταπίεσης;

  • Στην οικογένεια μου δεν είχαμε κάτι τέτοιο. θυμάμαι πάντα τους γονείς μου να κάνουν μαζί τις δουλειές ή μία ο ένας και μία ο άλλος. Μαγείρευε, ας πούμε, η μαμά μου και ο μπαμπάς μου έπλενε τα πιάτα. Ήταν μια ωραία συνέργεια και όχι συνεργασία, γιατί οτιδήποτε συμβαίνει στο σπίτι γίνεται από αγάπη και όχι από υποχρέωση. Αργότερα, όταν μπήκα στο θέατρο, αντιλήφθηκα επί της ουσίας τι θα πει «πατριαρχία» και πως ορισμένοι άντρες χρησιμοποιούν το φύλο τους προκειμένου να επιβληθούν. Το θεώρησα γελοίο. Πιστεύω όμως ότι σιγά σιγά φεύγουμε από αυτή την κατάσταση. Ασφαλώς υπάρχουν κατάλοιπα, αλλά είναι στο χέρι μας πια να το εξαλείψουμε.

Πιστεύεις ότι συνέβαλε το metoo σε αυτή την κατεύθυνση;

  • Έπαιξε τεράστιο ρόλο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Κάποιοι τρομοκρατήθηκαν και μαζεύτηκαν. Και επειδή όλα λησμονιούνται, αφήνουν τον καιρό να περάσει για να ξεχαστεί το θέμα. Δυστυχώς, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το μοτίβο, αν και προσωπικά δεν έχω βιώσει παρενόχληση. Έχω νιώσει όμως υποτίμηση, ειδικά τα πρώτα μου χρόνια στο θέατρο, του τύπου «τι να μας πει το κοριτσάκι;». Και μάλιστα όχι μόνο από άντρες, αλλά και από γυναίκες συναδέλφους.

Πως το αντιμετωπίζεις όταν συμβαίνει;

  • Όταν με ενοχλεί κάτι, θα το πω. Αν δεν το καταλάβουν και συνεχίζουν, τότε αλλάζει ο τόνος της φωνής μου. Σίγουρα λειτουργώ με υπομονή.

Έχεις φύγει από δουλειά;

  • Ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάτι που να με αναγκάσει να αποχωρήσω

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου – Πώς θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση

Μίνως Μάτσας – «Φοβόμουν τον Μίκη Θεοδωράκη»