Η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα αποτυπώνεται πλέον με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς χρόνο με τον χρόνο τα παιδιά λιγοστεύουν και όλο και περισσότερα θρανία μένουν άδεια.
- Μέσα σε μόλις μία δεκαετία, περίπου 30.000 μαθητές «χάθηκαν» από την Α’ Δημοτικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την πορεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική αν εξεταστεί το σύνολο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών.
- Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σχολικό έτος 2014-2015 φοιτούσαν συνολικά 799.801 παιδιά, ενώ το 2023-2024 ο αριθμός είχε υποχωρήσει στα 729.859.
Πρόκειται για σχεδόν 70.000 λιγότερους μαθητές. Στα δημοτικά σχολεία η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς από 639.600 μαθητές το 2014-2015 ο αριθμός έπεσε στους 561.890 το 2023-2024.
Οι αριθμοί μεταφράζονται και σε σχολικές τάξεις. Με έναν μέσο όρο 26 μαθητών ανά αίθουσα, τα 30.000 λιγότερα «πρωτάκια» αντιστοιχούν σε περίπου 1.154 τάξεις. Πίσω από αυτή την εικόνα βρίσκεται κυρίως η υπογεννητικότητα, αλλά και η μετανάστευση νέων οικογενειών στο εξωτερικό.
Όπως επισημαίνεται, η μείωση των μαθητών συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη δραματική πτώση των γεννήσεων. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα σχολεία.
Η Ελλάδα γερνά, με λιγότερα παιδιά και ολοένα περισσότερους ηλικιωμένους, γεγονός που αναδεικνύει τις σοβαρές συνέπειες της δημογραφικής συρρίκνωσης για το μέλλον της χώρας.
