Πολεμικό Ναυτικό – Ο «Πυρπολητής» και τα νέα θαλάσσια drones
Ένα νέο κεφάλαιο στην αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων ανοίγει για το Πολεμικό Ναυτικό, με τον ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής «Πυρπολητή» να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το νέο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας παρουσιάστηκε στο Κέντρο Διακλαδικής Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων και Αυτόνομων Θαλάσσιων Συστημάτων, μαζί με ακόμη εννέα θαλάσσια drones.
Αναπτύχθηκε σε έξι μήνες
Ο «Πυρπολητής» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μέσα σε μόλις έξι μήνες, υπό συνθήκες αυξημένης μυστικότητας. Η προσπάθεια ενισχύθηκε από την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσω συνεργασίας με το MIT, με αντικείμενο τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τους αισθητήρες και τα αυτόνομα συστήματα.
Το σκάφος έχει μήκος 5 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 40 κόμβων, ενώ έχει σχεδιαστεί για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και επιχειρήσεις εναντίον θαλάσσιων στόχων. Οι δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας του βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών.
Στόχος η μαζική παραγωγή
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή του «Πυρπολητή» σε μεγάλους αριθμούς, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ανάπτυξη μεγαλύτερων αυτόνομων και μη επανδρωμένων πλατφορμών.
Στο νέο κέντρο εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν επίσης διαφορετικά συστήματα επιφανείας και υποβρύχια drones, μεταξύ των οποίων τα Corsair, Pluto Plus, Plutino και άλλα ελληνικής ανάπτυξης σκάφη.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού να δημιουργήσει έναν πιο υβριδικό και τεχνολογικά προηγμένο Στόλο, όπου τα επανδρωμένα πλοία θα επιχειρούν παράλληλα με αυτόνομα και μη επανδρωμένα συστήματα.
