Στο μικροσκόπιο οι «διαιτολόγοι» των social media – 11 μηνύσεις και 36 αναφορές υπό εξέταση

2 Min Read

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών και του Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων μπαίνουν περιπτώσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη δραστηριότητα μέσω των social media.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν συνολικά 11 μηνύσεις από τον Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Οι 9 υποθέσεις αφορούν τα social media

Από τις 11 μηνύσεις, οι δύο αφορούν παράνομα γραφεία, ενώ οι υπόλοιπες εννέα περιπτώσεις σχετίζονται με φερόμενη παράνομη άσκηση του επαγγέλματος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, 36 ακόμη αναφορές βρίσκονται υπό εξέταση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Συλλόγου, γεγονός που δείχνει την έκταση του ζητήματος.

Τα νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι τον Μάιο του 2025 ψηφίστηκε η δημιουργία του επίσημου φορέα των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, μαζί με τα νομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της παράνομης άσκησης του επαγγέλματος.

Οι εξελίξεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαγγελματικής πιστοποίησης και της εποπτείας όσων παρέχουν διατροφικές συμβουλές, ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου, όπου η διάκριση ανάμεσα στην ενημέρωση και την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών δεν είναι πάντα σαφής.

Στόχος των νέων μηχανισμών είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η προστασία της δημόσιας υγείας και η αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου το επάγγελμα ασκείται χωρίς τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Share This Article