Ρούμπιο και Δένδιας – Τα μηνύματα της Ουάσινγκτον, η νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η υπογραφή της συνθήκης

2 Min Read

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο του 6ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, με άμυνα, ενέργεια και Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η πρώτη συνάντηση με Γεραπετρίτη

Ο Ρούμπιο συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει τη σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου των ΗΠΑ και τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας.

Οι συμφωνίες που μπαίνουν στο τραπέζι

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου προωθούνται τρεις συμφωνίες που αφορούν την προστασία αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού, τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα και την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών ικανότητας ναυτικών.

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενεργειακή συνεργασία, στη στρατιωτική συνεργασία και στην προώθηση των ελληνικών F-35, ενώ συζητούνται επίσης η ναυτιλία, η τεχνολογία, οι επενδύσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Συνάντηση με Μητσοτάκη και ομιλία στην Πνύκα

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο περιλαμβάνει και συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία αναμένεται να εξεταστούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Πνύκα, όπου αναμένεται να αναφερθεί στις αξίες και τις αρχές που, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, συνδέονται με τη δυτική δημοκρατική παράδοση.

Share This Article