Νέο πλοίο στον στόλο της Capital Clean Energy Carriers του Βαγγέλη Μαρινάκη και μάλιστα με ξεκάθαρο άρωμα ενεργειακής μετάβασης.
- Η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή ανακοίνωσε την επιτυχή παραλαβή του νεότευκτου Alkimos, ενός Handy Liquefied CO2 Multi-Gas Carrier χωρητικότητας 22.000 κυβικών μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία HD Hyundai Samho.
Και το πλοίο δεν πρόλαβε καλά-καλά να βγει από το ναυπηγείο και μπήκε αμέσως στη δουλειά. Το Alkimos ξεκίνησε χρονοναύλωση, με την αναμενόμενη διάρκεια να φτάνει έως τον Μάιο του 2027.
- Η απόκτηση χρηματοδοτήθηκε με μετρητά και 12ετές δάνειο 52,8 εκατ. δολαρίων, ενώ υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης έως 8,1 εκατ. δολάρια, εφόσον εξασφαλιστεί μακροχρόνια απασχόληση για το πλοίο.
Πρόκειται για το τρίτο HMG/C νέας γενιάς που παραδίδεται στην εταιρεία, ανεβάζοντας στα 21 τα πλοία που βρίσκονται σήμερα στο νερό. Και εδώ βρίσκεται το ζουμί: η Capital Clean Energy Carriers δεν σταματά στις παραδόσεις.
- Έχει ακόμη 13 πλοία υπό κατασκευή, μεταξύ των οποίων LNG carriers, gas carriers και ένα LNG bunkering vessel, με παραδόσεις από το πρώτο τρίμηνο του 2027 έως το πρώτο τρίμηνο του 2029.
Με λίγα λόγια, ο Μαρινάκης συνεχίζει να χτίζει στόλο και να ποντάρει δυνατά στο φυσικό αέριο και στις νέες μορφές θαλάσσιας μεταφοράς. Το «Alkimos» μόλις μπήκε στο νερό. Η επόμενη παρτίδα πλοίων ήδη έρχεται.
