Η ΕΚΤ πάτησε ξανά το κουμπί των αυξήσεων, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε επίπεδα πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%, για δεύτερη φορά μέσα στο 2026.
Ο πληθωρισμός έφτασε το 3,3% τον Αύγουστο, από 2,9% τον Ιούλιο, με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας να αποτελεί βασικό παράγοντα. Ο πόλεμος στο Ιράν και η άνοδος των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εντείνουν τις πιέσεις.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε παράλληλα προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2027, στο 2,5%, από 2,3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει και νέα αύξηση. Οι αγορές τιμολογούν ακόμη μία κίνηση μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ η ΕΚΤ κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δηλώνει ότι θα αποφασίζει με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα.
