Καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με την επάρκεια καυσίμων για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη, παρά τις αναταράξεις που προκαλούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ο επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις που να δείχνουν κίνδυνο έλλειψης καυσίμων για τα αεροσκάφη.
Παρά το θετικό αυτό μήνυμα, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τους τους επόμενους μήνες. Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν προσαρμογές σε ορισμένα δρομολόγια, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα αεροπορικά εισιτήρια εφόσον οι τιμές των καυσίμων κινηθούν ανοδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με εκατομμύρια Ευρωπαίους να προγραμματίζουν διακοπές και επαγγελματικά ταξίδια. Κάθε μεταβολή στο κόστος λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών επηρεάζει άμεσα τόσο τους επιβάτες όσο και τον τουριστικό κλάδο.
Προς το παρόν, πάντως, η εικόνα παραμένει ελεγχόμενη. Οι ευρωπαϊκές αρχές εμφανίζονται προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν πιθανές αναταράξεις, ενώ η αεροπορική βιομηχανία καλείται να διαχειριστεί με ευελιξία ένα περιβάλλον που παραμένει αβέβαιο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
