in ,

OMGOMG

25η Μαρτίου – Οι «φουστανέλλες» που έκαναν στην καριέρα τους Βουγιουλάκη και Καρέζη και τα εισιτήρια που έκοψαν.

Μια πολύ δημοφιλής κατηγορία ταινιών από την έναρξη σχεδόν του ομιλούντος Ελληνικού κινηματογράφου ήταν η λεγόμενη «Φουστανέλα».

 

  • Πήρε την ονομασία της από την παραδοσιακή Ελληνική ενδυμασία και είχε θεματική τα χρόνια λίγο κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά από την Επανάσταση του 1821.

 

Άλλες ταινίες είχαν θέμα την ίδια την Επανάσταση άλλες εξελίσσονταν δραματουργικά γύρω από αυτήν χωρίς να είναι βασικό θέμα η ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους.

 

  • «Φουστανέλα» έκαναν και οι δύο μεγάλες Ελληνίδες πρωταγωνίστριες: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη. Πρώτη ήταν η Αλίκη.  Το 1959 είναι χρονιά ορόσημο για την καριέρα της. Η συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ ξεκινά με τη φουστανέλα «Αστέρω».

 

Ήταν και η πρώτη της ταινία μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 23 Απριλίου 1959 κόβοντας 139.501 εισιτήρια και ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 51 άλλες ταινίες της ίδιας σεζόν.

 

  • Μετά την προβολή της ταινίας η πανίσχυρη εκδότρια και δημοσιογράφος της εποχής Ελένη Βλάχου χαρακτήρισε την Βουγιουκλάκη για πρώτη φορά «Εθνική Σταρ».

 

Η δεύτερη ταινία της Βουγιουκλάκη με θέμα τα Ελληνοτουρκικά ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα στη δύση του Ελληνικού κινηματογράφου και δεν ήταν ακριβώς φουστανέλα αλλά βουκολικό δράμα τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης. Και αυτή έκανε επιτυχία.

 

  • Η «Κόρη του Ήλιου» με γυρίσματα στην Κοπαϊδα και πολύ ακριβή παραγωγή της χρονιάς εκείνης έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 27 Δεκεμβρίου 1971.  Έκοψε 315.258 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στις 90 ταινίες εκείνης της σεζόν.

Την ίδια χρονιά μεγάλη επιτυχία κάνει και στην πρώτη της καθαρόαιμη «Φουστανέλα» η Τζένη Καρέζη.

 

Είχε ήδη μετακομίσει στην εταιρία Καραγιάννης – Καρατζόπουλος και υποδύεται την μεγάλη Επαναστάτρια του 1821 Μαντώ Μαυρογένους.

 

H Μαντώ Μαυρογένους, αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της, ζητά τη σύνταξη του αγωνιστή και αναθυμάται τη ζωή της. Παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της πρόσφερε την προίκα της για να στηρίξει οικονομικά την επανάσταση και θυμάται ακόμα τον έρωτά της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη και τις δολοπλοκίες των εχθρών τους. Συμπρωταγωνιστής της Καρέζη σε αυτή την ταινία ήταν ο Πέτρος Φυσσούν. Η ταινία έκοψε 201.626 εισιτήρια καταλαμβάνοντας την 20η θέση στις ταινίες της σεζόν.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ορεστιάδα – Συνελήφθη άνδρας που διακινούσε παράτυπους μετανάστες

Αγνώριστη στη φυλακή πασίγνωστο μοντέλο που πλήρωσε για να σκοτώσουν τον άνδρα της