in

Πέρασε με 159 ψήφους το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής, μετά από μια θυελλώδη τριήμερη συζήτηση και ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Με 159 θετικές ψήφους πέρασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εγκαθίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, στην επί της αρχής ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας και τον ανεξάρτητο Χαράλαμπο Κατσιβαρδά να υπερψηφίζουν. Αντίθετα, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 δήλωσαν «παρών», και συγκεκριμένα οι 10 βουλευτές των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης. Με ευρύτερη πλειοψηφία, πάνω από 180 ψήφους, ακόμα και με πάνω από 200 ψήφους πέρασαν αρκετά άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Την διαδικασία καθυστέρησε επί σχεδόν δύο ώρες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς διάβαζε μαζί με βουλευτές του κόμματός της ένα-ένα όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

  • «Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα». “Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας” είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα “να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου”. Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο; “Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος” προσέθεσε.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως “ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα” και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: “Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε”. “Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη” τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μια ριζική τομή στην εκπαίδευση, μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

  • Όπως είπε, το 85% των άρθρων του συζητούμενου νομοσχεδίου, αφορούν στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που αθροιστικά αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητοστάκης έστειλε μηνύματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, κατηγορώντας την Στέφανο Κασσελάκη πως ουσιαστικά αναγκάστηκε να συνταχθεί με την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο ίδιος, έχει αποφοιτήσει με υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania. «Αν το university of Pennsylvania, ερχόταν στην Ελλάδα, θα έλεγε όχι, να μην γίνει αυτό. Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;».

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Οι Νου Δούλοι πέρασαν ένα ακόμα ΑΝΤΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ νομοσχέδιο για την τσέπη τους και τα γαλάζια παιδιά.

    Λογικό. Λεφτά έχουν. Μυαλό για να μπουν σε Δημόσια Πανεπιστήμια δεν έχουν.

Dragons’ Den – «Πετάς στα σύννεφα»! Πόσα χρήματα ζήτησε ο Παναγιώτης Βασιλάκος; Δίχασε τους επενδυτές

Εκατομμυριούχος – Λαχτάρησε από την πρώτη ερώτηση – «Πάγωσε» ο Αρναούτογλου – «Δεν σε παρέσυρα»