in

CryCry

Νεκρή ξαφνικά διάσημη ηθοποιός – Ήταν βραβευμένη με δύο Όσκαρ

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η βραβευμένη με δύο Όσκαρ Βρετανή ηθοποιός Γκλέντα Τζάκσον, ύστερα από σύντομη ασθένεια, ανακοίνωσε ο ατζέντης της.

Σε ανακοίνωσή του, ο Lionel Larner δήλωσε: «Η Γκλέντα Τζάκσον, δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και πολιτικός, πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Μπλάκχιθ του Λονδίνου σήμερα το πρωί μετά από σύντομη ασθένεια, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

«Πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας “The Great Escaper”, στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Μάικλ Κέιν”».

Η Γκλέντα Τζάκσον έχει κερδίσει δύο Όσκαρ και ήταν επί 20 χρόνια βουλευτής των Εργατικών στη Βρετανία.

«Ερωτευμένες γυναίκες» -Η ταινία που σκανδάλισε της έφερε το πρώτο Όσκαρ
Η Τζάκσον έλαβε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραματική ταινία του Κεν Ράσελ «Ερωτευμένες γυναίκες» (Women in Love, 1969), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντ. Χ. Λόρενς.

  • Η ηθοποιός έλαβε το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την τολμηρή της ερμηνεία στην ταινία, η οποία προκάλεσε σκάνδαλο για την εποχή της, καθώς παρουσίαζε τους δυο πρωταγωνιστές της, Όλιβερ Ριντ και Άλαν Μπέιτς, να παλεύουν γυμνοί. Την επιτυχία του «Ερωτευμένες Γυναίκες» ακολούθησε άλλη μια συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Κεν Ράσελ, που θεωρήθηκε εξίσου αμφιλεγόμενη.

Η νυμφομανής στους «Αιώνιους Εραστές»

Υποδύθηκε τη νυμφομανή σύζυγο του Τσαϊκόφσκι στην ταινία «Αιώνιοι εραστές» (The Music Lovers, 1970), η οποία συνέβαλε στο να ξεχωρίσει ως μια από εκείνες τις ηθοποιούς που έκαναν ό,τι πρόσταζε ο ρόλος προκειμένου η ερμηνεία τους να είναι πειστική και αξιομνημόνευτη.

Το 1971 συμπρωταγωνίστησε με τον Πίτερ Φιντς στην ταινία του Τζον Σλέσιντζερ «Καταραμένη Κυριακή» (Sunday Bloody Sunday), μια ακόμη ταινία που πραγματευόταν την ομοφυλοφιλία. Η ηθοποιός έλαβε τη δεύτερή της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά έχασε το βραβείο από τη Τζέιν Φόντα, που αναδείχτηκε νικήτρια για τον ρόλο της στην ταινία «Η εξαφάνιση» (Klute, 1971).

Ο εμβληματικός ρόλος της Ελισάβετ

Την ίδια χρονιά υποδύθηκε την Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας σε δυο διαφορετικές περιστάσεις: Η πρώτη ήταν στην ταινία Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας (Mary, Queen of Scots) (πλάι στη Βανέσα Ρεντγκρέιβ που υποδυόταν τη Μαρία Στιούαρτ), ενώ η δεύτερη ήταν στη μίνι σειρά Elizabeth R για την οποία βραβεύτηκε με Βραβείο Έμμυ. Όντας στο μεταίχμιο της δόξας, η Τζάκσον εμφανίστηκε στο σόου των κωμικών Μόουρκαμπ και Γουάιζ, όπου υποδύθηκε τη βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου σε ένα κωμικό σκετς.

Η επιτυχία της εμφάνισής της οδήγησε και σε άλλες εξίσου επιτυχημένες εμφανίσεις στο σόου κατά το 1972. Την ίδια χρονιά οι Βρετανοί Κινηματογραφιστές την ψήφισαν ως την 6η πιο δημοφιλή ηθοποιό στο βρετανικό Box-Office.

Το δεύτερο Όσκαρ της Γκλέντα Τζάκσον

Το 1973 ο σκηνοθέτης Μέλβιν Φρανκ διαπίστωσε ότι η ηθοποιός ήταν σε θέση να αναλάβει και κωμικούς ρόλους και της πρόσφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενή του ταινία Απιστία με αξιοπρέπεια (A Touch of Class, 1973), όπου εμφανίστηκε ως άπιστη σύζυγος στο πλευρό του Τζορτζ Σίγκαλ. Η ηθοποιός βρέθηκε για μια ακόμη φορά στη λίστα των υποψηφίων για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και αναδείχτηκε νικήτρια για δεύτερη φορά. Φημολογείται ότι μετά τη νίκη της έλαβε τηλεγράφημα από τους Μόουρκομπ και Γουάιζ που έγραφε: Μείνε μαζί μας μικρή και σύντομα θα σε κάνουμε να κερδίσεις και τρίτο.

Βουλευτής με τους Εργατικούς στη Βρετανία για 20 χρόνια η Γκλέντα Τζάκσον

Το 1992 η Τζάκσον μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, όντας υποψήφια με το Εργατικό Κόμμα. Μετά την εκλογική αναμέτρηση του 1997 διορίστηκε υφυπουργός στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ με αρμοδιότητα το Δίκτυο Μεταφορών του Λονδίνου. Παραιτήθηκε όμως από τη θέση αυτή, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα με το Εργατικό Κόμμα, για τη Δημαρχία του Λονδίνου το 2000. Υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος όμως ορίστηκε ο Φρανκ Ντόμπσον, ο οποίος έχασε τελικά τη δημαρχία από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Κέβιν Λίβινγκστοουν.

Επανεξελέγη βουλευτής στην εκλογική αναμέτρηση του 2005, λαμβάνοντας 14.615 ψήφους και αντιπροσωπεύοντας το 38,29% των ψηφοφόρων.

Από τη θέση της βουλευτού, η Τζάκσον άσκησε αυστηρή κριτική στην πολιτική του Τόνι Μπλερ. Τον κάλεσε να παραιτηθεί αφού έγινε γνωστή η νομική έρευνα του λόρδου Χάτον πάνω στους λόγους για τους οποίους η Αγγλία μπήκε στον Πόλεμο του Ιράκ. Η Τζάκσον ήταν μια από τους 12 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που στήριξαν την έκκληση των Πλάιντ Κάμρυ και Σκωτικού Εθνικού Κόμματος για έρευνα πάνω στον Πόλεμο του Ιράκ[12].

Η Τζάκσον επανεξελέγη βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα το 2010, ενώ σε συνέντευξή της το 2011 δήλωσε ότι δεν είχε τη διάθεση να ξαναθέσει υποψηφιότητα, δεδομένου ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πλησιάζει τα 80, τονίζοντας ότι είναι καιρός να πάρει κάποιος άλλος τη θέση της.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αναβάλλονται εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου λόγω του εθνικού πένθους

Άρχισαν τα όργανα – Δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές σε εξέλιξη σε Μέθανα και Ρόδο