in

CuteCute OMGOMG

Εικονες από βαθυσκάφος – Η κατάρα του Τιτανικού και τα πολύτιμα ευρήματα του

Ο Τιτανικός  συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία ακόμη και εν έτη 2023. Τα ντοκιμαντέρ και η ταινία με την περιβόητη Ροουζ κρατούν καλά τον μύθο και τη φαντασία όλων των ανθρώπων, ανα τον κόσμο και οδηγούν σε αμφιβόλου ποιοτητας περιηγησεις οπως αυτή, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρωπους, από διαφορετικους πολιτισμους και φυσικά από διαφορετικα κοινωνικά υπόβαθρα. Η μήπως δεν είναι μόνο αυτό ;!; Ο Τιτανικός μετέφερε ολόκληρες περιουσίες στην Αμερική και όπως αναφέρουν κάποια σενάρια ήταν το μέσο διαφυγής πολλών πλουσίων από την Ευρώπη που ετοιμαζόταν για το Α Παγκόσμιο Πόλεμο !

  • Η βύθιση Τιτανικού  το 1912 από ένα παγόβουνο δημιουργησε το πλέον διάσημο ναυάγιο του 20ου αιώνα, και πολύ πιθανόν όλων των εποχών. Λεγεώνες θαυμαστών και ιστορικών εξακολουθούν να ελκύονται από τον Τιτανικό και την ιστορία του για την τεχνολογική ύβρη , την οικονομική ανισότητα και την ανείπωτη τραγωδία.

Οι τραγικοί θάνατοι περισσότερων από 1.500 ανδρών, γυναικών και παιδιών θα είναι πάντα η πιο σημαντική απώλεια από την καταστροφή. Ούτε οι πλουσιότεροι επιβάτες δεν γλίτωσαν από το καταδικασμένο πλοίο με όλο του το φορτίο. Τα εξαιρετικά πολύτιμα αντικείμενα που χάθηκαν με τον Τιτανικό περιλαμβάνουν εκλεκτούς πίνακες και χειρόγραφα, πολυτελή κοσμήματα και πολυτελή αυτοκίνητα. Στο πλοίο υπήρχαν ακόμη και παράνομα ναρκωτικά.

  • Αυτά τα ανεκτίμητα αντικείμενα χωρίς αμφιβολία χάθηκαν για πάντα ;!; Ίσως και όχι ! Παντως αν ανακτηθούν από το ναυάγιο θα αξίζουν εκατομμύρια ! Πάμε να δούμε κάποια από αυτά :

Ένα βιολί από «χρυσάφι»… (φωτό 1)

  • Ενώ ο Τιτανικός βυθίστηκε, ο βιολιστής Wallace Hartley και οι συνάδελφοί του μουσικοί συνέχισαν να παίζουν. Το τελευταίο τους τραγούδι αναφέρθηκε ότι ήταν το «Nearer My God To Thee», που ερμήνευσαν μέχρι που δεν μπορούσαν πλέον να παραμείνουν πάνω από το νερό. Ένας επιζών επιβάτης ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία λόγια του Χάρτλεϊ προς τους συμπαίκτες του ήταν: «Κύριοι, σας αποχαιρετώ».

Όταν ο Χάρτλεϊ τελικά μπήκε στο νερό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη δερμάτινη τσάντα του ως συσκευή επίπλευσης και έβαλε μέσα το βιολί, ένα δώρο από την αρραβωνιαστικιά του Μαρία Ρόμπινσον. Το δοξαρι του βιολιού ήταν ομως πολύ μακρύ για να χωρέσει μέσα και έτσι το άφησε . Το σώμα του Χάρτλεϋ βρέθηκε 10 ημέρες αργότερα, μαζί με το βιολί του που είχε υποστεί ζημιά από το νερό. Η Ρόμπινσον το ζήτησε πίσω, αν και το όργανο θεωρήθηκε χαμένο.

  • Το 2006, το βιολί ανακαλύφθηκε στη σοφίτα της Ρόμπινσον από έναν ερασιτέχνη μουσικό. Το παλιό όργανο είχε ακόμα μια χαραγμένη πλάκα πάνω του που έγραφε: “Για τον Wallace με την ευκαιρία του αρραβώνα μας. Από τη Μαρία”. Μετά από επτά χρόνια μελέτης, επαληθεύτηκε το αυθεντικό του και βγήκε σε δημοπρασία το 2013. Το βιολί απέκτησε ένα τεράστιο ποσό 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που ανακτήθηκαν ποτέ από τον Τιτανικό.

Το περιβόητο περσικό Rubáiyát (φωτό 2)

  • Το Rubáiyát είναι ένα βιβλίο με ποιήματα του Μεσαιωνικού Πέρση φιλοσόφου και μαθηματικού Omar Khayyam. Ο Άγγλος συγγραφέας και ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ μετέφρασε τα ποιήματα στα αγγλικά για πρώτη φορά το 1860 και δημοσιεύτηκαν με μεγάλη αναγνώριση.

Το 1911, ο εκδοτικός οίκος Sangorski & Sutcliffe δημιούργησε ένα ιδιαίτερα πλούσιο αντίγραφο του «The Rubáiyát». Είχε ένα μαροκινό δερμάτινο κάλυμμα, διακοσμημένο με κεντημένα παγώνια και περισσότερα από χίλια πετράδια σε χρυσό. Ο εντυπωσιακός τόμος κυκλοφόρησε σε έκθεση στην Αγγλία προτού δημοπρατηθεί σε έναν Αμερικανό αγοραστή για λίγο περισσότερο από 2.000 $. Αμεσως μετα φορτώθηκε  στον Τιτανικό για να αποσταλεί στον νέο του ιδιοκτήτη.

  • Στην απίθανη περίπτωση που το Rubáiyát ανακτηθεί από τον ωκεανό, θα άξιζε περίπου 120.000 $. Εκείνο ωστόσο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως έχουν έρθει στη δημοσιότητα τα σχέδια του Τιτανικού (αποθήκες) όπου φυλάσσονταν τα βιβλία ! Τυχαιο ;!; (Φωτό extra)

Το τεχνολογικό θαύμα των αδελφών Ρενώ. (Φωτό 3)

  • Το κουπέ Renault CB που ανήκε στον επιβάτη πρώτης κατηγορίας Γουίλιαμ Κάρτερ ήταν το μόνο αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι μπήκε στο πλοίο. Τόσο ο Κάρτερ όσο και η οικογένειά του επέζησαν από τη βύθιση και αργότερα έκανε μια αξίωση ασφάλισης 5.000 $ για το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό του.

Οι ιστορικοί λένε ότι το Renault κρατήθηκε σε ένα αμπάρι φορτίου στο μπροστινό μέρος του πλοίου, το οποίο παραμένει ως επί το πλείστον άθικτο στον πυθμένα του ωκεανού. Αν και η αξία του πραγματικού ανακτημένου οχήματος είναι άγνωστη, το 2003 ένα παρόμοιο Renault πουλήθηκε σε δημοπρασία για 269.500 $. Η πραγματική έκδοση, αν ποτέ ανακτηθεί, σίγουρα θα κέρδιζε εκατομμύρια.

  • Οι κασελες με το όπιο του John Jacob Astor (φωτό 4)

Ο John Jacob Astor IV, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ηταν και αυτος θύμα του Τιτανικου. Σε αντίθεση με την γυναίκα του που επέζησε του ναυαγίου και λογους μηνες μετά έφερε στον κόσμο τον διάδοχο του μεγιστάνα ! Η αμερικανική οικογένεια Άστορ έκανε την περιουσία της, μεταξύ αυτης και το πρώτο υπερπολυτελες ξενοδοχείο walford Astoria,  στο εμπόριο γούνας και αργότερα με όπιο. Το 1909, ωστόσο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγόρευσε το «κάπνισμα οπίου».

  • Κάπως έτσι, τέσσερις μεγαλες κασελες που πιθανότατα ανήκαν στον Άστορ έφτασαν στον Τιτανικό και επιβιβάστηκαν μαζί του, μόνο και μόνο για να καταλήξουν στον πυθμένα του Ατλαντικού.

Το «Tales of Unrest» του Joseph Conrad που ταξίδευε με το ταχυδρομείο…(φωτό 5)

  • Το 1898, δημοσιεύτηκε το «Tales of Unrest» του Joseph Conrad. Η συλλογή διηγημάτων περιλάμβανε το «Karain: A Memory», το τρίτο διήγημα που είχε γράψει ποτέ ο Κόνραντ.

Ο Conrad έστειλε ένα χειρόγραφο αντίγραφο του «Karain: A Memory» σε έναν Αμερικανό συλλέκτη. Το χειρόγραφο παραληφθηκε προς αποστολή στον κάτοχο του, στην ταχυδρομική αίθουσα του Τιτανικού, μαζί με τα άλλα 7 εκατομμύρια δέματα και γράμματα που βρίσκονται τώρα κάτω από το νερό.

  • Η Rolls Royce των πιάνων παγκοσμιως. (Φωτό 6)

Υποβρύχια πλάνα από το ναυάγιο του Τιτανικού δείχνουν  ένα όρθιο και κυρίως άθικτο πιάνο με ουρά. Μάλιστα, στο πλοίο υπήρχαν πέντε πιάνα με ουρά, τρία από τα οποία ήταν για την διασκέδαση των επιβατών της πρώτης θέσης. Ανάμεσα σε αυτά τα τρία ήταν το κόσμημα του στέμματος του Steinway, το Model B, το οποίο ήταν ειδικά προσαρμοσμένο για το πλοίο. Υπήρχε επίσης ένα Model R, το οποίο σταμάτησε να κυκλοφορεί το 1942, και ένα Model K, το οποίο παραμένει στην παραγωγή μέχρι σήμερα.

  • Ένα ανακαινισμένο Model M του 1912 από το Steinway βγήκε πρόσφατα σε δημοπρασία για σχεδόν $35.000 δολάρια. Φανταστειτε λοιπόν πόσο αξίζουν τα πραγματικά βυθισμένα πιάνα.

Το «La Circassienne au Bain» του Merry-Joseph Blondel (φωτο 7)

  • Πολλά ακριβά έργα τέχνης βρίσκονταν στον Τιτανικό όταν βυθίστηκε – αν και, ευτυχώς, όχι οι Πικάσος που απεικονίζονται στο blockbuster του Τζέιμς Κάμερον. Ένα έργο τέχνης που υπήρχε στο πλοίο ήταν το La Circassienne au Bain του καλλιτέχνη Merry-Joseph Blondel, που δημιουργήθηκε το 1814.

Το La Circassienne au Bain επιβιβάστηκε από τον Σουηδό επιχειρηματία Mauritz Håkan Björnström-Steffansson. Ο Στέφανσον επέζησε της καταστροφής και αργότερα ζήτησε 100.000 $ για τον χαμένο πίνακα. Ήταν η μεγαλύτερη αξίωση που υποβλήθηκε κατά της White Star Line για ένα μόνο αντικείμενο.

  • Τα Μπιζου στα χρηματοκιβώτια του Τιτανικού … (φωτό 8)

Μετά από 73 χρόνια κάτω από το νερό, ο Τιτανικός ανακαλύφθηκε τελικά από τον Δρ Ρόμπερτ Μπάλαρντ το 1985. Δύο χρόνια αργότερα, μια αποστολή κατέβηκε στα 12.000 πόδια και ανακάλυψε μια μικρή δερμάτινη τσάντα. Όταν το ανέφεραν, σοκαρίστηκαν με αυτό που βρήκαν: μια συλλογή από εκλεκτά κοσμήματα, ακόμα σε άριστη κατάσταση δεκαετίες αργότερα.

  • Ανάμεσα στα κοσμήματα ήταν περιδέραια, δαχτυλίδια, καρφίτσες, μανικετόκουμπα και ακόμη και ένα ρολόι τσέπης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαδικασία μαυρίσματος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της δερμάτινης τσάντας ήταν σε θέση να καταπολεμήσει τους υποβρύχιους μικροοργανισμούς και να προστάτευσε τα κοσμήματα. Ποιος ξέρει τι άλλα πολύτιμα κομμάτια βυθίστηκαν μαζί  με το πλοίο;

Το δοκίμιο του Μπέικον … (φωτό 9)

  • Ο συλλέκτης βιβλίων Henry Elkins Widener πήγε σε ένα ταξίδι κυνηγιού βιβλίων στην Αγγλία το 1912. Εκεί, αγόρασε μια σπάνια, μινιατούρα πρώτη έκδοση δοκιμίων του 1598 από τον διάσημο Άγγλο φιλόσοφο και πολιτικό Φράνσις Μπέικον.

Το απίστευτο εύρημα του Widener ήρθε μαζί του στον Τιτανικό. Όταν χτύπησε η καταστροφή, εξασφάλισε ότι η μητέρα του και η υπηρέτριά της πήγαν σε μια σωσίβια λέμβο. Ο ίδιος ο Widener δεν ήταν τόσο τυχερός. Αυτός και ο πολύτιμος τόμος του κατέληξαν κάτω από τα κύματα. Υποτίθεται ότι το βιβλίο του Μπέικον μπήκε στην τσέπη του σμόκιν του!

  • Η υπογεγραμμένη φωτογραφία του Γκαριμπαλντι (φωτό 10)

Ο Emilio Ilario Giuseppe Portaluppi επέστρεφε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τιτανικό μετά την επίσκεψη στην πατρίδα του την Ιταλία. Μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων του, ο Portaluppi ισχυρίστηκε ότι κρατούσε μια υπογεγραμμένη φωτογραφία του Ιταλού ήρωα πολέμου Τζουζέπε Γκαριμπάλντι. Η Portaluppi αργότερα υπέβαλε αξίωση ασφάλισης 3.000 $ για την εικόνα.

  • Ο Portaluppi ήταν ένας από τους τέσσερις απίστευτα τυχερούς ανθρώπους που σώθηκαν όταν η σωσίβια λέμβος 14, με επικεφαλής τον πέμπτο αστυνομικό Harold Lowe, επέστρεψε για να αναζητήσει επιζώντες. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Portaluppi κράτησε τον εαυτό του στη ζωή “κολλώντας”  σε ένα κομμάτι πάγου.

Οι πορσελάνες εκατομμυρίων δολαρίων (φωτό 11)

  • Κάθε καταστρωμα -θέση στον Τιτανικό είχε διαφορετικό σετ πορσελάνης και πολλά από τα πιάτα εξακολουθούν να είναι άθικτα στο βυθό του ωκεανού.

Οι αναπαραγωγές πιάτων του Τιτανικού είναι ένα καυτό εμπόρευμα για τους συλλέκτες. Όταν κάποια γνήσια ανακτημένα πιάτα και φλιτζάνια τσαγιού βγήκαν σε δημοπρασία με κάποια άλλα αντικείμενα το 2012, η ​​αξία ολόκληρης της συλλογής υπολογίστηκε στα 189 εκατομμύρια δολάρια!

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Σαν σήμερα το 1996 έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου (Βίντεο)

«Κατατρεγμένος ήσουν μια ζωή, ακόμα και μετά θάνατον βγήκαν να σε κατηγορήσουν»