in

OMGOMG

Συναγερμός απο Μαγιορκίνη – “Μακριά από λιμνάζοντα νερά. Μεγάλος ο κίνδυνος ηπατίτιδας”

Για επέλαση κουνουπιών, ιό του Δυτικού Νείλου, γαστρεντερίτιδες και ηπατίτιδες στις πλημμυρισμένες περιοχές, προειδοποιεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιδημιολόγος, απευθύνει έκκληση στους πολίτες για μεγάλη προσοχή στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στις περιοχές αυτές, εκτιμάται πως θα υπάρξει έξαρση κουνουπιών, καθώς η θερμοκρασία θα αυξηθεί. Και γνωρίζουμε όλοι ότι τα κουνούπια αγαπούν ιδιαίτερα τη θερμοκρασία των 30 βαθμών Κελσίου. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία είναι η πιο θερμή περιοχή για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

  • Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι οι περιοχές που επλήγησαν, έχουν τεράστιο πρόβλημα με την υδροδότηση και την αποχέτευση και η αποχέτευση έχει άμεση επικοινωνία, με νοσήματα όπως ηπατίτιδες, κυρίως Α’, γαστρεντερίτιδες κλπ.Άρα, απαιτείται μεγάλη προσοχή στο θέμα της χρήσης του νερού, και καθώς η υδροδότηση έχει σχεδόν καταστραφεί, προτείνουμε οι πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, όχι μόνο για πόσιμη χρήση, αλλά και για να μαγειρέψουν και να πλύνουν φρούτα και λαχανικά. Μακριά από λιμνάζοντα νερά, τονίζει ο συνομιλητής μας.Σε άλλο σημείο της κουβέντας μας, ο καθηγητής επισημαίνει ότι «δεν είμαστε ειδικοί της κλιματικής αλλαγής αλλά επιδημιολόγοι και παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή, στο πλαίσιο πάντα των επιδημιών. Εφέτος βιώνουμε το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο εκφράζεται με πολύ δυνατά καλοκαίρια και μεγάλες πλημμύρες που ακολουθούν. Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το φαινόμενο αυτό, αλλά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, έχει αρχίσει και η χώρα μας να επηρεάζεται σφόδρα. Η πρόβλεψη σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι το Ελ Νίνιο θα συνεχισθεί και το 2024, ενώ ίσως δεν έχουμε δει την πλήρη έξαρση του φαινομένου».

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο Scientific American ο Τόμας Φρέιζερ, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα ο οποίος μελετά τις πλημμύρες, «Οι πλημμύρες θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα όλο και πιο συχνό πρόβλημα. Είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των εντονότερων τροπικών καταιγίδων και τυφώνων και γενικότερα των ακραίων βροχοπτώσεων».Τα μικρότερα υλικά στα νερά των πλημμυρών μπορεί να είναι τα πιο επικίνδυνα, λέει ο Χένρι Μπρισένιο, γεωλόγος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα που μελετά το νερό.«Τα προβλήματα είναι πράγματα που, πολλά από αυτά, δεν τα βλέπεις», λέει αναφερόμενος στους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις χημικές ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν στα πλημμυρικά ύδατα.

  • Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί προέρχονται συχνά από υπερφορτωμένα συστήματα διαχείρισης υδάτων που προκαλούν εκροές λυμάτων – αν και βακτήρια όπως τα «σαρκοφάγα», μολυσματικά Vibrio μπορούν επίσης να εισέλθουν από τη φύση με το θαλασσινό νερό. Σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Νότιας Ασίας και της Καραϊβικής, οι πλημμύρες είναι γνωστό ότι εξαπλώνουν τα βακτήρια που προκαλούν χολέρα.Είτε μια πλημμυρισμένη περιοχή είναι αστική είτε αγροτική, τα νερά μπορούν επίσης να φέρουν μαζί τους μια σειρά από χημικές ουσίες όπως το πετρέλαιο κίνησης και τα χημικά καθαρισμού από τις πόλεις ή τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα από τις γεωργικές εκτάσεις.Άλλες απειλές είναι μεγαλύτερες σε φυσικό μέγεθος. Οι κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτροδότησης μπορούν να ηλεκτρίσουν τα πλημμυρικά ύδατα, και τα κλαδιά δέντρων και άλλα συντρίμμια μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να κινηθούν μέσα στο νερό, ιδίως αν τα συντρίμμια αυτά βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια. «Συχνά δεν μπορείτε να τα δείτε και μπορεί να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα», λέει ο Φρέιζερ.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Στον ανακριτή σε λίγο οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Αντώνη

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Μαχαιρίτσα και… «Μεσ’ το χρόνο που περνάει… δεν υπάρχει τέλος»