Χθες Παρασκευή οι μονάρχες συμμετείχαν με τους παγκόσμιους ηγέτες Προέδρους και Πρωθυπουργούς Κρατών, καθώς και με τη Βρετανική Βασιλική Αυλή σε μια λαμπερή δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
- Εκεί υπήρχαν εκπρόσωποι από εννέα ευρωπαϊκές μοναρχίες: Οι βασιλικές οικογένειες του Μπουτάν, της Ιορδανίας, της Τόνγκα και της Ταϊλάνδης, ο βασιλιάς των Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία, ο αυτοκρατορικός οίκος της Ιαπωνίας, καθώς και οι πρώην βασιλικοί οίκοι της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.
«Περισσότερα από δυο χιλιαδες διακόσια άτομα έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν σήμερα τη στέψη του βασιλιά Καρόλου απο τα οκτώ χιλιάδες διακόσια που παρακολούθησαν τη στέψη της αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953. Ανάμεσα τους Παγκόσμιοι ηγέτες, Βρετανοί πολιτικοί και μεγάλοι φιλάνθρωποι!»
«Ορισμένα μέλη της βρετανικης αριστοκρατίας, ωστόσο, δεν καλέστηκαν με τη δικαιολογία ότι έπρεπε ο κατάλογος να μικρύνει . Ανάμεσα τους η Λαίδη Πάμελα Χικς και ο κόμης του Κάρναρβον».
Το γεγονός μάλιστα οτι θα υπάρξουν στη τελετή της Στεψης του Άγγλου μονάρχη βασιλιάδες και βασίλισσες –και όχι απλώς πρίγκιπες και πριγκίπισσες– είναι ασυνήθιστο. Ο Βασιλιάς Κάρολος έσπασε μια βασιλική παράδοση 900 χρόνων προσθέτοντας Βασιλείς και Βασίλισσες στη λίστα καλεσμένων της Στέψης του. Που μάλιστα θα φορούν μεταξύ άλλων τα επίσημα διακριτικά τους και οι Βασιλισσες τα επίσημα διαδηματα τους. Η Άννα Μαρία για να γίνει κατανοητό θα παρευρεθεί φορωντας τη βασιλικη της τιάρα και όχι κάποιο καπέλο . Ο Καρολος το έκανε αυτό για να δώσει την ευκαιρία στον απλό κόσμο να δει μια υπέρλαμπρη τελετή που όμοια της δεν έχει ξαναγίνει !
Για αιώνες, άλλωστε, η βρετανική συνέλευση υπαγόρευε ότι «κανένας άλλος εστεμμένος Βασιλιάς δεν πρέπει να είναι παρών στη στέψη ενός Βρετανού μονάρχη, επειδή η ιερή τελετή προορίζεται να είναι μια οικεία ανταλλαγή μεταξύ του Άγγλου μονάρχη και του λαού του, παρουσία του Θεού».
Όπως μάλιστα δηλώθηκε μέσα από το παλάτι αυτή η απόφαση του Καρόλου αποτελεί μέρος του σχεδίου του για να επικαιροποιήσει ακόμη περισσότερο την τελετή. Έτσι αποφάσισε να σπάσει την παράδοση των 900 χρόνων προσκαλώντας τους εστεμμένους φίλους του !
Οι απόντες και οι εκπρόσωποι τους
Δυστυχώς, η βασίλισσα Margrethe II της Δανίας, η οποία υποβλήθηκε πρόσφατα σε «εκτεταμένη» χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, δεν θα παραστεί και θα εκπροσωπηθεί από τον γιο και τη νύφη της, τον διάδοχο του θρόνου Φρειδερίκο και την πριγκίπισσα διαδόχου Μαρία. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Νορβηγίας θα εκπροσωπηθούν από τον διάδοχο του θρόνου Haakon και την πριγκίπισσα Mette-Marit. Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας στέλνει επίσης εκπρόσωπο τον αδελφό του, τον διάδοχο του θρόνου Φουμιχίτο.
Οι πρώτοι που δήλωσαν «παρόν»
Ο πρώτος ξένος βασιλιάς που επιβεβαίωσε την παρουσία του ήταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σαρλίν. Θα παρευρεθούν επίσης ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, ενώ ο βασιλιάς Κάρλος ΙΣΤ’ Γουστάφ της Σουηδίας θα συνοδεύεται από την κόρη του, πριγκίπισσα Βικτώρια. Στην «επόμενη γενιά» συμμετέχουν επίσης ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας. Στη χθεσινή μάλιστα δεξίωση, τους εκπροσωπήσει η κόρη τους και κληρονόμος Πριγκίπισσα Catharina-Amalia.
GIPHY App Key not set. Please check settings