- Η υπουργός τόνισε για την έξαρση των ιώσεων πως: «ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν λίγο περίεργα εξαιτίας του κορωνοϊού. Από κει και πέρα παίρνουμε όλα τα μέτρα και έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών και από κει και πέρα υπάρχει και το πλαίσιο για τη δικαιολόγηση των απουσιών».
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δούμε εικόνες μαζικής αποχής από τα σχολεία λόγω γρίπης, η υπουργός ανέφερε πως:
«σε όλο τον κόσμο έχουμε ιώσεις, σε όλα τα σχολεία. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται και έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας αλλά και της εκπαίδευσης».
Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία:
«Δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της μάσκας. Εξυπακούεται ότι μπορεί ο καθένας να φορέσει αν το επιθυμεί, αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς. Ότι ισχύει για την κοινωνία. Προσέχουμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας», ανέφερε.
Για την 14χρονη που δεχόταν ακραία κακοποίηση και για πρώτη φορά αύριο θα ξεκινήσει το σχολείο με δικαστική επιτήρηση η υπουργός αναφέρει πως:
«υπάρχει μια έξαρση της βίας παγκοσμίως. Μάλιστα μερικοί συνδέουν το τελευταίο χρόνο την έξαρση αυτή και με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό γιατί αυτό μείωσε την διάδραση, την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Όση περισσότερη βία έχουμε στην κοινωνία τόσο περισσότερη θα έχουμε και στα σχολεία γιατί είναι καθρέφτης της κοινωνίας.
Το σπίτι παίζει καθοριστικό ρόλο αλλά και το σχολείο θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο για την πρόληψη. Τι μπορεί να κάνει κανείς; Άμεσα μέτρα και πιο μακροπρόθεσμα. Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία μας. Όταν πήγα στο υπουργείο το 2019 είχαμε στα σχολεία 1.600 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Σήμερα έχουμε διπλάσιους. 3.200.
Ο νούμερο ένα στόχος στη χώρα μας είναι τα παιδιά να μιλήσουνε. Όσο περισσότερο αισθανθούν οικία για να μοιραστούν κάτι που τα απασχολεί τόσο πιο πιθανό είναι κανείς να προλάβει καταστάσεις. Δεύτερον, οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας. Τρίτον, υπάρχει ο σύμβουλος σχολικής ζωής. Πάρα πολλά από τα περιστατικό που βλέπουμε ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε πιο έντονα μια κουλτούρα του να μοιράζεσαι, να ανοίγεσαι», επισήμανε.
GIPHY App Key not set. Please check settings