Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός εκτεταμένου εξοπλιστικού σχεδίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως προβλέπει η «Ατζέντα 2030». Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παραλαβή νέων εκπαιδευτικών τορπιλών βαρέως τύπου, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των πληρωμάτων, ενώ οι πρώτες κανονικές τορπίλες αναμένεται να ενσωματωθούν στο οπλοστάσιο των υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής» (Type 214) μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτά τα προηγμένα υποβρύχια θεωρούνται ένα από τα πιο ισχυρά στρατηγικά όπλα της χώρας, προσφέροντας κρίσιμο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των υποβρυχίων «Παπανικολής»
Ο διαρκώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας των απειλών στην περιοχή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για διαρκή αναβάθμιση του στόλου, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή υπεροχή των ελληνικών υποβρυχίων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η ενσωμάτωση πυραύλων Κρουζ, οι οποίοι θα δώσουν στα υποβρύχια τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις, ενισχύοντας έτσι την αποτρεπτική ισχύ τους. Παράλληλα, μελετάται η προσθήκη συστημάτων αντιμετώπισης εναέριων απειλών, ώστε τα υποβρύχια να αποκτήσουν ευρύτερο επιχειρησιακό ρόλο.
Ανταγωνισμός με τον τουρκικό στόλο
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει το Πολεμικό της Ναυτικό, έχοντας ήδη εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα υποβρύχια κλάσης Reis, τα οποία είναι παρόμοια με τα ελληνικά «Παπανικολής». Το δεύτερο υποβρύχιο της συγκεκριμένης κλάσης βρίσκεται στη φάση των δοκιμών, ενώ ένα τρίτο υποβάλλεται σε εξοπλιστικές προσθήκες. Επιπλέον, κατασκευάζονται τρία ακόμα τουρκικά υποβρύχια, με την τεχνική υποστήριξη της Γερμανίας, στο ναυπηγείο του Golcuk.
Παράλληλα, η Τουρκία προχωρά ταχύτατα στην ανάπτυξη ενός νέου εγχώριου τύπου υποβρυχίων, στο πλαίσιο του προγράμματος MILDEN, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ναυτικών της δυνατοτήτων. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν πρόσθετη πίεση στην ελληνική πλευρά, που καλείται να ανταποκριθεί με ταχύτητα, προκειμένου να διατηρήσει το στρατηγικό της πλεονέκτημα στο θαλάσσιο πεδίο.
Νέα υποβρύχια στον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού
Παρά τις εκτεταμένες βελτιώσεις που δρομολογούνται στα υπάρχοντα υποβρύχια, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι η διατήρηση της υπεροχής τους απαιτεί την απόκτηση νέων, υπερσύγχρονων υποβρυχίων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει την προμήθεια δύο έως τεσσάρων νέων υποβρυχίων, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και θα διαθέτουν σημαντικά ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη αναφερθεί δημόσια στη σημασία της ένταξης πυραύλων Κρουζ στα νέα ναυτικά μέσα της χώρας, τόσο στις φρεγάτες Belh@rra, όσο και στα υποβρύχια που προγραμματίζεται να αποκτηθούν τα επόμενα 12 χρόνια. Η προσθήκη στρατηγικών όπλων αυτού του τύπου θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκτελεί μακράς εμβέλειας πλήγματα, ενισχύοντας σημαντικά την αποτρεπτική της ισχύ σε ένα ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Υποψήφια υποβρύχια για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει διάφορα μοντέλα υποβρυχίων που αξιοποιούν αναερόβια πρόωση (AIP), προσφέροντας σημαντικά αυξημένη αυτονομία και stealth χαρακτηριστικά. Μεταξύ των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
Το γαλλικό Scorpène ή η συμβατική έκδοση του Barracuda
Το σουηδικό A26 Blekinge-class
Τα γερμανικά Type 212
Το ισραηλινό Dolphin
Ανάμεσα στις πιο ισχυρές υποψηφιότητες φαίνεται να είναι το Type 212, το οποίο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες επιβίωσης σε συνθήκες έντονης απειλής, καθώς και το Dolphin, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό λόγω της ανθεκτικότητάς του.
Η τελική επιλογή των νέων υποβρυχίων θα γίνει μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών και των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα του ελληνικού στόλου στο μέλλον.Αρχή φόρμαςΤέλος φόρμας
GIPHY App Key not set. Please check settings