in

H κλιματική «κόλαση» θα μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα

Την ώρα που η πυρόπληκτη Αθήνα προετοιμάζεται για θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

 

Η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο, προειδοποιεί σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας ότι, περισσότερες πυρκαγιές σημαίνουν λιγότερο χρόνο για την αναζωογόνηση του οικοσυστήματος.

  • Οι πυρκαγιές μαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που περιβάλλει την Αθήνα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια των κοντινών παραλιών. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περιβάλλουν την πρωτεύουσα τον χρόνο που χρειάζονται για να αναζωογονηθούν.

«Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα εμφανιστεί αμέσως ερημοποίηση», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια των καλοκαιρινών καυσώνων σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι εκτάσεις του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες.

Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών.

  • Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας– που είναι ευεπίφορες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, ενισχύοντας την εμφάνιση πυρκαγιών.

Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη, προσθέτει το πρακτορείο. Το 2021, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 47C (117F) μέχρι την Τετάρτη. Αυτό θα ισοφαρίσει το ιστορικό υψηλό της χώρας που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977 και ενδεχομένως να δοκιμάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8C που σημειώθηκε στο ιταλικό νησί της Σικελίας πριν από δύο χρόνια.

  • «Οι δύσκολες στιγμές δεν έχουν τελειώσει ακόμη», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μακροπρόθεσμα, επιδιώκει την ανακατανομή πόρων για αναδάσωση και τη λήψη προληπτικών μέτρων στην Αττική.

Όπως γράφει το Bloomberg, «πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους».

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Νεαρή γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο πάνω στη γέφυρα της Χαλκίδας

Έκτακτο – Επεσε Canadair στην Κάρυστο, ενώ επιχειρούσε. Αγνοούνται οι δυο χειριστές