in

Υποκλοπές – Από σκάνδαλο, πλημμέλημα. Τέσσερις στο εδώλιο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πλημμελήματα που αφορούν την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα θα καθίσουν για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών τελικώς τέσσερις επιχειρηματίες. Γι’ αυτούς μόνο έκρινε η Δικαιοσύνη ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την οργάνωση και εγκατάσταση ενός εκτεταμένου δικτύου παρακολούθησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πολιτείας.

«Τελικά όλο το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτιμήθηκε ως πλημμέλημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο δικαστικό έτος, από τον Σεπτέμβριο, θα οριστεί η εκδίκαση της σημαντικής αυτής υπόθεσης για την οποία θα λογοδοτήσουν οι συγκεκριμένοι τέσσερις επιχειρηματίες και ουδείς άλλος. Η δικογραφία για την ΕΥΠ τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν αξιολογήθηκε ότι υπήρχε κοινό κέντρο παρακολούθησης. Κρίθηκε πως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αποφάσισαν και επέλεξαν τους “στόχους” παρακολούθησης, που, κατά βάση, έχουν σχέση με τον στενό πυρήνα του κράτους, κατέχοντας υψηλά αξιώματα σε ευαίσθητα πόστα, χωρίς να προσδιορίζεται αν το κίνητρο της πράξης τους ήταν οικονομικό ή άλλο και κυρίως χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά ως προς την… αξιοποίηση ή την εκμετάλλευση των απόρρητων πληροφοριών στις οποίες με παράνομο τρόπο απέκτησαν πρόσβαση». Με τα λόγια αυτά συμπυκνώνουν το «διά ταύτα» της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας νομικοί οι οποίοι έχουν γνώση όλων των στοιχείων της δικογραφίας και διατυπώνουν ερωτήματα που, κατά την εκτίμησή τους, δεν απαντήθηκαν στο τέλος της εισαγγελικής διαδρομής.

Οι ίδιες πηγές εστιάζουν σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα:

– Το πρώτο αφορά το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης, που αν και αρχικά δέχεται ότι υπήρχαν 28 κοινοί στόχοι παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator, από τους 116 που αναφέρονται στο πόρισμα της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εντούτοις στη συνέχεια γίνεται επίκληση του συνόλου των εισαγγελικών διατάξεων άρσης απορρήτου επικοινωνιών – 15.304 στον αριθμό –, με αποτέλεσμα το ποσοστό των διπλών στόχων να πέφτει στο 1%. Με τον «δημιουργικό» αυτό υπολογισμό θεωρείται ότι δεν προκύπτει συσχετισμός μεταξύ των νόμιμων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και των παράνομων, μέσω της εγκατάστασης του παράνομου λογισμικού.

– Το δεύτερο αφορά τη διαπίστωση ότι δύο μόνο από τους 116 παρακολουθούμενους, οι Θανάσης Κουκάκης και Αρτεμις Σίφορντ, πάτησαν το μολυσμένο μήνυμα με το κακόβουλο λογισμικό Predator, οπότε θεμελιώνεται, κατά την έρευνα, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών τους. Για όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα εκτιμάται, χωρίς όμως κάποια περαιτέρω τεχνική αναφορά ή εκτίμηση και χωρίς να έχουν κληθεί να καταθέσουν, ότι δεν άνοιξαν τον ύποπτο σύνδεσμο που έφτασε στο κινητό τους, με αποτέλεσμα για όλους αυτούς το αδίκημα να έμεινε στο στάδιο της απόπειρας.

Μετά το τέλος της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που έχει προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, χωρίς να λείπουν και οι αντιδράσεις από νομικούς, τα θύματα των παρακολουθήσεων που έχουν δηλώσει παρόντα από την αρχή της έρευνας και έχουν εισφέρει με τις αποκαλύψεις τους στοιχεία στον εισαγγελέα, μελετούν τα επόμενα βήματά τους. Οταν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο για τους επιχειρηματίες, θα είναι στα έδρανα της υποστήριξης της κατηγορίας απέναντι σε εκείνους που φέρονται να παραβίασαν τον νόμο. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τι νομίζετε;

-4 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Φωτιά στην Τανάγρα – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Η Shaya για το reunion με τις Hi 5 – «Έχουν αλλάξει οι ζωές μας, είναι αρκετά δύσκολο να γίνει»