in

Βραχυχρόνια μίσθωση – Έρχεται μπαράζ ελέγχων και νέων παρεμβάσεων

Μαζικοί έλεγχοι για ελλιπείς δηλώσεις στοιχείων και εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση καθώς και νέες νομοθετικές αλλαγές αναμένονται από τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα θέσουν κάτω από το μικροσκόπιο των ελέγχων το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, εξετάζοντας αν και κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση των ιδιοκτητών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για την ορθή δήλωση των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, στόχος είναι ο έλεγχος συμμόρφωσης των ιδιοκτητών στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το φορολογικό έτος 2023, θέτοντας ως καταληκτική διορία τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς πρόκειται για εξονυχιστικούς και χρονοβόρους ελέγχους διασταύρωσης πληθώρας στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων, κίνησης καρτών κλπ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ελεγκτές θα αναζητήσουν ποσά που δεν αντιστοιχούν στις δηλωμένες ημέρες για τις οποίες εκμισθώθηκε το ακίνητο, φερ’ ειπείν, να δηλώθηκε για πέντε ημέρες αλλά η κίνηση στον λογαριασμό του να «δείχνει» για περισσότερες.

Η συνεργασία με τις πλατφόρμες

Το γεγονός που χτυπά «καμπανάκια» είναι πως τα συνολικά εισοδήματα που έχουν δηλώσει πως αποκόμισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτονταν για βραχυχρόνια μίσθωση το 2023 ανέρχονται σε 677 εκατ. ευρώ, την στιγμή που οι πλατφόρμες ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους σε 4πλάσια και 5πλάσια επίπεδα, όπως δείχνουν και στοιχεία της AirDNA η οποία αντλεί πληροφορίες μόνο από AirBnB και Vrbo, αλλά όχι από την Booking.

Yπενθυμίζεται, πως η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και με τις τρεις πλατφόρμες (AirBnB, Vrbo και Booking) προκειμένου να αντλεί στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας.

Με βάση αυτό, και οι τρεις πλατφόρμες όπου παρέχονται υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι υποχρεωμένες, μεταξύ άλλων, να αποστέλλουν το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών, να συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης στα στοιχεία που θα αποστείλουν, να ενημερώνουν σε μορφή αρχείου την ΑΑΔΕ, για τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έλαβαν ειδοποιήσεις για να διορθώσουν τα στοιχεία τους, για να μην υπάρχουν καταστρατηγήσεις και απάτες εις βάρος των επισκεπτών. Μόνο το 2022, η ΑΑΔΕ είχε πετύχει την απενεργοποίηση της καταχώρησης περί των 15.000 αγγελιών ακινήτων σε AirBnB Και Vrbo για ψευδή στοιχεία.

Νέες ρυθμίσεις του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με τους ελέγχους, το φθινόπωρο αναμένονται και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το υπουργείο περιμένει πρώτα να δει πως θα αντιδράσει η αγορά στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Golden Visa, το πώς θα προχωρήσει η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου παράλληλα με τα προγράμματα κατοικίας της ΔΥΠΑ, αλλά και να ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

 

Στην συνέχεια, οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να θεσπίσουν νέα χρονικά όρια στις μισθώσεις ακινήτων στις 90 ημέρες ενώ για τα μικρά νησιά στις 60 ημέρες. Επιπλέον θα απαγορευτεί η εκμίσθωση άνω των δύο ακινήτων σε ένα μοναδικό ΑΦΜ, ενώ θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται ανά δήμο με βάση τις ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιοι φορείς.

Τι νομίζετε;

-4 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Κι όμως – Δύο πασίγνωστες influencers προσφέρουν σεξ σε κότερα στη Μύκονο για 35.000!

“Δημοπρασία” για γνωστή εφημερίδα – Νέα μεγάλη μάχη Μαρινάκη με Μελισσανίδη