in ,

OMGOMG

Βουτιά στο παρελθόν – Ευρωεκλογές 94. Οι πρώτες της ιδιωτικής τηλεόρασης και τα νούμερα τηλεθέασης

Οι Ευρωεκλογές του 1994 ήταν κομβικές για το Ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και τα Ελληνικά μίντια.
  • Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 12 Ιουνίου 1994 και νικητής ήταν το ΠΑΣΟΚ με 37,64% άλλωστε μόλις είχε περάσει ένας χρόνος από τις Εθνικές Εκλογές και ήταν σχεδόν αβέβαιο να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό όπως άλλωστε ισχύει και σ’ αυτές τις εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία έμεινε χαμηλά. Έπιασε 32,66% και ξεκίνησε τότε η αμφισβήτηση του Μιλτιάδη Έβερτ από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ήταν οι τελευταίες εκλογές του Ανδρέα Παπανδρέου. Έναν χρόνο μετά συζήτησε το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στη Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά τελικά δεν το έκανε.
  • Το 1996 μετά την εισαγωγή του στο Ωνάσειο παραιτήθηκε από την Πρωθυπουργία και λίγους μήνες μετά απεβίωσε. Οι Ευρωεκλογές του 1994 ήταν οι τελευταίες και για τον Κωστή Στεφανόπουλο.
Για πρώτη φορά σε Ευρωεκλογές ορίστηκε το ελάχιστο ποσοστό του 3% για την είσοδο κάποιου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θύμα αυτού του νόμου υπήρξε η Δημοκρατική Ανανέωση, η οποία, παρ’ ότι υπερδιπλασίασε το ποσοστό της σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 1989, έχασε τη μοναδική της έδρα μη καταφέρνοντας να πιάσει το 3%.
  • Για την ακρίβεια έπιασε 2,79%. Έναν χρόνο αργότερα και αφού το κόμμα είχε αναστείλει τη λειτουργία του ο Κωστής Στεφανόπουλος μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Άνοιξης.
Οι Ευρωεκλογές του 1994 ήταν και οι πρώτες Ευρωπαϊκές εκλογές που κάλυψε η ιδιωτική τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής της βραδιάς των εκλογών στο Mega ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1 ο Τέρενς Κουίκ. Νικητής στην τηλεθέαση της εκλογικής βραδιάς είχε αναδειχθεί το Mega.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Οριστικό – Εκτός τηλεόρασης η Τζομπανάκη την επόμενη σεζόν

Aποκαλυπτικό – Αυτά είναι τα δυο “όπλα” του Star στην μυθοπλασία