Στο συνέδριο για την εξωτερική πολιτική στα χρόνια της Μεταπολίτευσης μίλησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας όλα τα κρίσιμα θέματα των τελευταίων ημερών.
«Η επικαιρότητα κυνηγάει τους πρώην όταν υπάρχει έλλειμμα από τους παρόντες»
Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς στην αρχή της συζήτησης από τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Περικλή Δημητρολόπουλο, για την πιθανολογούμενη επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή και εάν είναι αυτός που κυνηγάει την επικαιρότητα ή η επικαιρότητα είναι αυτή που τον κυνηγάει, απάντησε αφήνοντας μια σαφέστατη αιχμή για την κρίση αντιπροσώπευσης που υπάρχει στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η επικαιρότητα κυνηγάει τους πρώην όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες ενεργά δρώντες.
Στη συνέχεια έκανε μια εκτενή αναφορά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, σταχυολογώντας τις τέσσερις βασικές πληγές της Μεταπολίτευσης αυτά τα 50 χρόνια.
Όπως ανέφερε, η πρώτη μεγάλη πληγή είναι η εξάρτηση της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική από τον διεθνή παράγοντα και δη τις ΗΠΑ.
Η δεύτερη μεγάλη πληγή ήταν αναμφίβολα η τραγωδία της Κύπρου που βαραίνει ακόμα και σήμερα τον ελληνισμό, μια τραγωδία που είχε συνέπειες στην ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η τρίτη πληγή, που ξεκίνησε να εξελίσσεται λίγο πριν από το τέλος της δικτατορίας και ακολούθησε όλη την περίοδο μέχρι σήμερα, δυστυχώς, είναι η πληγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατέληξε.
Η τέταρτη πληγή ήταν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η πληγή που αναδείχθηκε στα βόρεια σύνορά μας με ένα νεοσύστατο κράτος που διεκδικούσε μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το όνομα «Μακεδονία» και την αποκλειστική του χρήση, με αλυτρωτικές διαθέσεις, που επουλώθηκε -όπως είπε- με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι»…
Με αυτή τη φράση του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Χαρίλαου Φλωράκη, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη σφοδρή κόντρα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον σημερινό πρωθυπουργό για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, την επίμαχη περίοδο της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών «ο κύριος Μητσοτάκης ήταν χέρι-χέρι με τον κύριο Σαμαρά σε αυτή την οξύτατη και λαϊκιστική στάση (σ.σ. εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών)».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τα πίστευε αυτά που έλεγε ενάντια στη Συμφωνία και συνεπώς εξέθρεψε ένα κλίμα τοξικότητας που τώρα γύρισε εναντίον του.
Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη Μαρία Δαμανάκη, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, ανέφερε τη γνωστή αυτή φράση που κατά την άποψή του αποδίδει τις ενστάσεις και τις τοποθετήσεις Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά. «Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι», είπε.
Τολμηρός στα ελληνοτουρκικά
Τολμηρή και ειλικρινής ήταν και η άποψη που εξέφρασε για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως για να πάμε στη Χάγη πρέπει πρώτα να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα.
«Γιατί αν δεν τα ορίσεις και έχεις 6 ναυτικά μίλια, μπορεί εμμέσως η Χάγη να στα προσδιορίσει και να στα αφήσει 6. Αν, για παράδειγμα, σου πει ότι υπάρχει τουρκική υφαλοκρηπίδα στα 6,1, εσύ δεν μπορείς να αυξήσεις χωρικά ύδατα» δήλωσε με νόημα.
Ακόμη, δεν δίστασε να προτείνει την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 μίλια και ταυτόχρονα, όπου είναι δυνατόν, να υπάρξει διμερής συμφωνία της χώρας με άλλες γειτονικές χώρες.
Συμπλήρωσε πως αυτό σημαίνει, «για να είμαστε ειλικρινείς», ότι θα υπάρχουν και κάποια σημεία όπου εκεί θα διεκδικήσεις μια έντιμη συμφωνία, όπως επισήμανε.
Τέλος, ζήτησε ο διάλογος να διεξάγεται με όρους σοβαρότητας, καθώς δήλωσε πως πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα.
Αιχμές για Ανδρουλάκη και Κασσελάκη
Στην ερώτηση για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, ο Αλέξης Τσίπρας επεφύλασσε αιχμές και για τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο, με ειρωνική διάθεση απάντησε πως δεν έχει υπ’ όψιν του τη λεγόμενη «πατριωτική αριστερά» που προέκυψε τελευταία, φράση που αποδίδεται στον Στέφανο Κασσελάκη.
Ακόμη, για τον Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε πως δεν είναι και πολύ ευτυχής από την εικόνα στα μέσα ενημέρωσης της συνάντησης του πρωθυπουργού με το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όπου η δήλωση ήταν ότι μόνο με συναινέσεις πάει μπροστά η χώρα».
«Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση. Η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο» κατέληξε, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε τίποτα για να βρίσκεται σε αυτή τη θέση.
GIPHY App Key not set. Please check settings