Ακούω, διαβάζω, ενημερώνομαι, ψάχνω και αφού διασταυρώνω τις πληροφορίες μου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μοιράζομαι μαζί σας την αλήθεια. Αρχίζουμε..σήμερα με τα λάθη του σταθμάρχη. Λάθη και όχι λάθος. Λάθη που στοίχισαν την ζωή σε ένα μικρό χωριό της χώρας μας.
- Πρώτο Λάθος..Σταθμάρχης στα 59 από φορτωτής χωρίς εμπειρία; Αναλογιστείτε πως το 1984 ο υποψήφιος σταθμάρχης παρακολουθούσε επί 3 μήνες στην σχολή τόσο θεωρία αλλά και εκπαίδευση. Περνούσε από ιατρικές εξετάσεις. Μετά από 3 μήνες, τον έβαζε ο οργανισμός ως βοηθό του σταθμάρχη, πάντα υπό την επίβλεψη του αρχαιότερου. Πάνω από 1.5 χρόνο η εκπαίδευση του σαν βοηθός. Εάν κρινόταν κατάλληλος έδιναν έγκριση οι αρμόδιοι. Εάν κρινόταν ανεπαρκής έπαιρνε θέση μόνο στα εκδοτήρια εισιτηρίων.
- Δεύτερο λάθος . Στον πίνακα το κλειδί είναι ανάποδα.Υπάρχει δηλαδή χάραξη για την γραμμή καθόδου. Δεν προσπάθησε να κάνει αποχάραξη δρομολογίου. Η διαγώνιος έμεινε στο ίδιο σημείο, που είχε μείνει από προηγούμενη αμαξοστοιχία..
- Τρίτο λάθος. Από τον σταθμάρχη των Νέων Πόρων γνωρίζει ότι η εμπορική αμαξοστοιχία αναχώρησε από την γραμμή καθόδου (είχε πάρει αναχώρηση η εμπορική αμαξοστοιχία).
Χωρίς να έχει επίγνωση τι του γίνεται διώχνει την αμαξοστοιχία 62 με τηλεγράφημα για κόκκινο φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων( το κλειδί όμως ήταν ανάποδα ). - Τέταρτο λάθος. Για να πάει η επιβατική αμαξοστοιχία 62 σε μονή γραμμή καθόδου, έπρεπε να του δώσει τηλεγράφημα για μονή γραμμή..Δεν το έδωσε.
Και κάπως έτσι υπηρεσιακά σκότωσε πάνω από 50 ψυχές.
- Και κάτι τελευταίο που συνιστά την αποκάλυψη. Το νέο στοιχείο του ρεπορτάζ . Έχουν καταγραφεί όλες οι συνομιλίες στο RT (ραδιοτηλέφωνο) Ο μηχανοδηγός του 62 ρωτάει τον σταθμάρχη εάν είμαι καλά στην γραμμή καθόδου. Δεν έλαβε ουδεμία απάντηση.
Μάλιστα πριν συμβεί το μοιραίο, ο ίδιος ο σταθμάρχης είχε βάλει ένα τοπικό δρομολόγιο προαστιακό Θεσσαλονίκη – Λάρισα σε λάθος γραμμή. Ανάποδα δηλαδή. Κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν λίγοι.
🌟 💫
💙
🏞
🌹