Η Meta, η μαμά εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε την Τρίτη (7/1) ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει τους ελεγκτές περιεχομένου στις ΗΠΑ με «community notes», αντίστοιχα με αυτά του X, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή στην πολιτική του τεχνολογικού κολοσσού.
Οι fact checkers, ελληνιστί ελεγκτές ειδήσεων, εμφανίστηκαν μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
«Αποδείχτηκαν πολιτικά προκατειλημμένοι και πιο πολύ κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη, παρά τη δημιούργησαν. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ» ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε από τη Μeta, ο επικεφαλής του κολοσσού Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Και συμπλήρωσε:
«Οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι η κοινωνία θέλει πάλι να γίνει προτεραιότητα ο λόγος».
Οι αλλαγές της εταιρείας αναμένεται να κάνουν την πλατφόρμα πιο «φιλική» προς τις αναρτήσεις των χρηστών και να μην παρεμβαίνουν σε προσωπικές απόψεις, ιδιαίτερα αναφορικά με ζητήματα όπως η μετανάστευση και το φύλο.
«Θα πιάνουμε λιγότερα από τα άσχημα πράγματα» παραδέχτηκε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Οι κανόνες θα χαλαρώσουν σε όλες τις πλατφόρμες της Meta -δηλαδή το Facebook, το Instagram και τα Threads- και η τροποποίηση αυτή θα επηρεάσει 4 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Η αλλαγή στρατηγικής του Facebook έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την επικεφαλής του X, Λίντα Γιακαρίνο.
«Καλώς ήρθατε στο πάρτι» είπε η ίδια, μιλώντας στο τεχνολογικό σόου CES στο Λας Βέγκας, μερικές μόλις ώρες μετά από τις ανακοινώσεις του Ζάκερμπεργκ.
Τι λένε οι επικριτές
Επικριτές της νέας αυτής πολιτικής έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ότι επιχειρεί να αλλάξει το προφίλ του κολοσσού για να «ευθυγραμμιστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ».
Και αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει δριμεία κριτική κατά της Meta για «αντι-συντηρητικές προκαταλήψεις».
mark zuckerberg
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ
(AP Photo/Godofredo A. Vásquez, File)
Οι Νew York Times γράφουν σε άρθρο τους ότι οι συνεργάτες fact checkers της Μeta αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της εταιρείας και δεν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα.
Η Νικόλ Γκιλ, επικεφαλής της οργάνωσης Accountable Tech, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της πως η αλλαγή στρατηγικής από τη Meta είναι «ένα δώρο στον Ντόναλντ Τραμπ και εξτρεμιστές ανά τον κόσμο» και πως ανοίγει την πόρτα «για την αύξηση του μίσους, της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας που πυροδότησαν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο».
Άλλοι επικριτές του Ζάκερμπεργκ υποστηρίζουν ότι ο 40χρονος δισεκατομμυριούχος έχει… προϊστορία στις αλλαγές πολιτικής ανάλογα με το «πού φυσάει ο πολιτικός άνεμος».
Την ίδια ώρα, η Χελ Θόρνινγκ Σμιτ, μια εκ των επικεφαλής του ανεξάρτητου οργάνου που ελέγχει το περιεχόμενο του Facebook και του Instagram δήλωσε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς θα επηρεάσει η απόφαση της Meta της μειονοτικές ομάδες.
Ωστόσο, η ίδια δήλωσε στο BBC ότι ορισμένες από τις αλλαγές, όπως αυτή των community notes, είναι καλοδεχούμενες.
Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές «φωνές» ανά τις ΗΠΑ που υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, λέγοντας ότι δίνεται και πάλι έμφαση στην ελευθερία του λόγου και σταματά η αστυνόμευση περιεχομένου.
GIPHY App Key not set. Please check settings