Μάχη για τη ζωή του δίνει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Υγεία», με αναπνευστική ανεπάρκεια. Η οικογένειά του βρίσκεται σύσσωμη στο πλευρό του, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, υπάρχει έντονο παρασκήνιο με το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της τελετής και της ταφής του, καθώς όλοι αναμένουν το μοιραίο.
- Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, τα μέλη της οικογένειάς του προσευχήθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών για την πορεία της υγείας του.
Παράλληλα, όμως, οι Παύλος και Νικόλας προσπαθούν να διευθετήσουν και τις νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν. Μεγάλο δικηγορικό γραφείο, σε συνεννόηση με την οικογένεια, έχει αναλάβει να αναζητήσει εάν υπάρχουν τρόποι υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων σε ό,τι αφορά την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.
- Ο τόπος ταφής του πάντως είναι στο στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. Εκεί όπου βρίσκονται, ο ένας δίπλα στον άλλο, και οι τάφοι του Παύλου και της Φρειδερίκης.
Το Κοιμητήριο του βασιλικού κτήματος είναι τοποθετημένο στον περίβολο του ναού της Αναστάσεως. Εκεί βρίσκονται επίσης οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α’ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη – ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής βασιλοπούλας Όλγας.
- Το νεκροταφείο στο Τατόι επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα και καθιερώθηκε τότε, το 1880, ως τόπος ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας.
Ο ναός της Αναστάσεως με έτος κατασκευής το 1898-1899 είναι ισόγειος ναός σταυροειδής με κεντρικό τρούλο. Είναι κτίριο από περιμετρικές φέρουσες λιθοδομές και ξύλινη στέγη. Από την στιγμή του θανάτου της κόρης της Αλεξάνδρας, μεγάλης δούκισσας Παύλου της Ρωσίας (1891), η Βασίλισσα Όλγα συνέλαβε την ιδέα της ανέγερσης ενός ναού στο κοιμητήρι της Δυναστείας. Η εκτέλεση του σχεδίου ωστόσο καθυστέρησε και ο θεμέλιος λίθος του ναού δεν τέθηκε παρά στις 6 Αυγούστου του 1899. Αρχιτέκτων του ναού ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς, στον οποίο ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’ είχε αναθέσει να μιμηθεί αθηναϊκό ναό του ΙΒ’ αιώνα. Φωτογραφία του έτους 1900 τον δείχνει εξωτερικά περατωμένο. Τον ναό περάτωσε στο διάστημα 1950-1952 ο βασιλεύς Παύλος που με την βοήθεια του βυζαντινολόγου ακαδημαϊκού Γεωργίου Σωτηρίου επέλεξε τα βυζαντινά γλυπτά που χρησίμευαν ως πρότυπα στην κατασκευή του τέμπλου και της Αγίας Τράπεζας.
- Το Φυλάκιο των τάφων είναι κτίριο του έτους 1950 και βρίσκεται στην θέση προγενέστερου φυλακίου με έτος περάτωσης το 1870. Πρόκειται για ισόγειο κτίριο με περιμετρικές φέρουσες λιθοδομές και ξύλινη στέγη με βυζαντινά κεραμίδια. Το κτίριο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες διημέρευσης των φυλάκων των τάφων και δέχτηκε προσθήκες και μετασκευές στη συνέχεια.
Το Μαυσωλείο εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα με έτη κατασκευής 1936-1940 είναι ισόγειο ταφικό κτίριο τετράγωνου σχήματος με κεντρικό τρούλο. Εσωτερικά οι θόλοι και ο τρούλλος προοριζόταν να καλυφθούν με ψηφιδωτά σε χρυσό φόντο. Είναι κτίριο μικτής κατασκευής από περιμετρικές φέρουσες λιθοδομές και θόλους, σταυρθόλια και τόξα από οπλισμένο σκυρόδερμα. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη ο οποίος αρχικά είχε σχεδιάσει ένα πιο σύνθετο κτίσμα.
- Ο βανδαλισμός των τάφων του Παύλου και της Φρειδερίκης
Τον Σεπτέμβριο του 2020 άγνωστοι είχαν βανδαλίσει τους τάφους Παύλου και της Φρειδερίκης στο Τατόι.
- Όπως ανέφερε τότε, η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το γεγονός έγινε αντιληπτό κατά την απογευματινή περιπολία της Αστυνομίας στον χώρο. Συγκεκριμένα, ο σταυρός που βρισκόταν πάνω στους τάφους βρέθηκε σπασμένος σε τρία τμήματα.
Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν.
GIPHY App Key not set. Please check settings