Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης νέων οικονομικών μέτρων για την ακτοπλοΐα. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης 500 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια προορίζονται για την προώθηση επενδύσεων σε ηλεκτρικά πορθμεία και για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των πλοίων.
Σημαντική είναι και η αναφορά στην ενεργειακή μετάβαση των λιμανιών. Αυτή η κίνηση αναδεικνύει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη της πράσινης ανάπτυξης στην ναυτιλία.
Η συζήτηση γύρω από τα μέτρα στήριξης είναι έντονη. Πολλές φωνές ζητούν άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις. Ενδέχεται, ωστόσο, να υπάρξουν και αντιδράσεις από πλευράς των φορέων που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ακτοπλοΐα, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και άλλων παραγόντων. Το ερώτημα είναι αν οι επενδύσεις θα είναι αρκετές για να διασφαλίσουν το μέλλον της κλάδου.
Η κυβέρνηση αναμένει να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα σύντομα. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να σχηματίσουν το μέλλον της ακτοπλοΐας στη χώρα.


