Στον «Εθνικό Κήρυκα», όπου έγραφε τη «στήλη του φοιτητή» πριν από μερικά χρόνια, παραχώρησε συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, μίλησε για την ομογένεια, την Goldman Sachs, τον ΣΥΡΙΖΑ, την στρατηγική του, τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα και το πως οραματίζεται τη χώρα.
- Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα ήταν η Θεσσαλία», ενώ δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ. «Με τον Παύλο συνεργάζομαι άρτια, ταιριάσαμε για το θέμα της διαπλοκής», είπε αναφερόμενος στον Πολάκη. Άφησε υπαινιγμούς για τον Τσίπρα και το 17% στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αν υπάρχουν πολιτικές συγκλήσεις θα τις συζητήσουμε με διαφάνεια.
Επίσης αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον γάμο του με τον Τάιλερ απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να το αποδεχθεί.Τον συναντήσαμε, μαζί με τον Εκδότη/Διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Ηρακλή Διαματάρη, στην οικία του στη Νέα Υόρκη, που βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία με δύο λίμνες και ένα μικρό ποτάμι σε γνωστό χωριό στη βόρεια περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
- «Εθνικός Κήρυκας»: Σας ευχαριστούμε κ. πρόεδρε γι’ αυτή την αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».
Στέφανος Κασσελάκης: Εγώ σας ευχαριστώ κι είναι τιμή μου που επιστρέφω στον «Εθνικό Κήρυκα» με άλλη ιδιότητα και από άλλη θέση τώρα. Αισθάνομαι συγκινημένος επειδή αισθάνομαι και την Ομογένεια και την εφημερίδα ως οικογένεια. Εδώ ανδρώθηκα στην ουσία, ήμουν 14 χρονών όταν ήλθα στην Αμερική. Γνώρισα τον κ. Διαματάρη και την οικογένειά του και μου έδωσε την ευκαιρία να γράφω τη «στήλη του φοιτητή» και μετά συνέχισα και είναι συγκινητικό αυτό που γίνεται σήμερα.
- «Ε.Κ.»: Πρέπει να κάνει κάτι η Ελλάδα για την Ομογένεια και τι;
Στ. Κασσελάκης: Πρέπει να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία, από Κτηματολόγια, μέχρι επενδύσεις και φιλανθρωπικές δωρεές. Πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στον τόπο με τις ιδέες της. Στο θέμα του Πολιτισμού. Να δημιουργήσει Εδρες και Περιφέρειες στη Βουλή για να υπάρχει δικαίωμα του εκλέγεσθαι κι όχι μόνο του εκλέγειν.
- «Ε.Κ.»: Ποιο το σημείο αναφοράς της Ομογένειας;
Στ. Κασσελάκης: Η Ομογένεια είναι συλλογική. Προφανώς η Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο ρόλο, σίγουρα ο «Εθνικός Κήρυκας» έχει ένα μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της ιδέας της Ομογένειας.
- «Ε.Κ.»: Από την Goldman Sachs, στον ΣΥΡΙΖΑ;
Στ. Κασσελάκης: Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι.
- Ο δημοσιογράφος του «Ε.Κ.» Θεόδωρος Καλμούκος ερωτά τον Στέφανο Κασσελάκη αν ανησυχεί για πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Διακρίνεται η αλλαγή των φύλλων στο τεράστιο δέντρο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα.
«Ε.Κ.»: Μέσα σε μερικές εβδομάδες κατορθώσατε να εκλεγείτε πρόεδρος. Ποιο το μυστικό της στρατηγικής σας;
- Στ. Κασσελάκης: Δεν υπάρχει μυστικό, είμαι ο εαυτός μου. Δεν είμαι μεσσίας, είμαι ο Στέφανος και θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Αν η Ελλάδα ήταν επιτυχημένη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεν θα είχε ανάγκη από κάποιον εξωτερικό (outsider) σαν κι εμένα.
«Ε.Κ.»: Ποιες οι σκέψεις σας για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Β’ γύρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
- Στ. Κασσελάκης: Για μένα το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα ήταν η Θεσσαλία. Το γεγονός ότι τα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την οικογενειοκρατία και να πάνε σε προοδευτική κατεύθυνση είναι άλλο ένα πρώτο πολιτικό βήμα να αλλάξει η κουλτούρα της πολιτικής στην Ελλάδα.Υπάρχει μία εξάρτηση αυτή τη στιγμή στη ροή του χρήματος, η οποία εμφανίζεται και μέσω αυτών των pass, τα οποία στην ουσία είναι σαν τα food stamps κουπόνια σίτισης της Αμερικής. Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Δικά μας χρήματα είναι, των φορολογούμενων. Η δική μου πολιτική είναι ότι θέλω να έχει ο κόσμος χρήματα στην τσέπη του αντί να έχει την εξάρτηση από την πολιτική ηγεσία για τα pass.
«Ε.Κ.»: Μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα;
- Στ. Κασσελάκης: Βεβαίως και μπορεί.
«Ε.Κ.»: Θέλει να αλλάξει;
- Στ. Κασσελάκης: Θέλει να αλλάξει. Αυτό εισέπραξα από την αρχή και γι’ αυτό έθεσα υποψηφιότητα, η οποία ξεκίνησε από μία πλατφόρμα προτάσεων, όσο κι αν έλεγαν οι εσωκομματικοί μου αντίπαλοι ότι δεν έχω πολιτικό λόγο.Οταν βλέπεις την Ελλάδα μας να έχει τριακόσια δισεκατομμύρια χρέος, να είμαστε κοντά στο Σουδάν σε χρέος μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και τόση ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω Covid και το πακέτο στήριξης και να είμαστε πάλι στα πρόθυρα μιας ύφεσης διότι αν γίνει μία παγκόσμια ύφεση δεν είμαστε σε στέρεη βάση, είμαστε ένα μεγάλο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή.Επίσης, δεν υπάρχει το κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Τα νοσοκομεία έχουν τεράστια υποστελέχωση. Τα Πανεπιστήμια έχουν εγκαταστάσεις που έχουν τεράστια θέματα. Δεν υπάρχουν αρκετοί διασώστες. Αρα πού πάμε σαν χώρα;
GIPHY App Key not set. Please check settings