in

Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων άνοιξαν ελληνική σημαία κοντά στην Αγιά Σοφιά και συνελήφθησαν

Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων βρέθηκαν σε δύσκολη θέση όταν άνοιξαν ελληνικές σημαίες κοντά στην Αγιά Σοφιά, προκαλώντας την παρέμβαση των τουρκικών αρχών.

Το περιστατικό, που σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, πυροδότησε εξελίξεις, ενώ λίγο νωρίτερα, άλλοι Έλληνες είχαν επιλέξει να εκφράσουν την αγάπη τους για την παράδοση με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Σύλληψη σπουδαστών για ελληνικές σημαίες

Μια ομάδα σπουδαστών της Σχολής Ικάρων ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης από την υπηρεσία τους. Τρεις Κύπριοι και δύο Έλληνες βρέθηκαν κοντά στην Αγιά Σοφιά και ξεδίπλωσαν ελληνικές σημαίες, τραβώντας αμέσως την προσοχή των τουρκικών αρχών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι τέσσερις από τους πέντε σπουδαστές συνελήφθησαν επί τόπου, ενώ ο πέμπτος κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο. Η τουρκική αστυνομία ειδοποίησε το ελληνικό προξενείο, το οποίο ανέλαβε δράση για την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι σπουδαστές επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την παρέμβαση των ελληνικών αρχών.

Αν και το περιστατικό έληξε χωρίς περαιτέρω συνέπειες στην Τουρκία, οι σπουδαστές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις από την υπηρεσία τους, καθώς η αυθαίρετη έξοδός τους στο εξωτερικό παραβίασε εσωτερικούς κανονισμούς.

Κρητικοί χόρεψαν έξω από την Αγιά Σοφιά

Μερικές ημέρες πριν το συμβάν με τους σπουδαστές, έξι Κρητικοί επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο να δείξουν την αγάπη τους για την ελληνική παράδοση. Στις 16 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στην Κωνσταντινούπολη, χόρεψαν χανιώτικο συρτό έξω από την Αγιά Σοφιά, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο θέαμα στους παρευρισκόμενους.

Το βίντεο του χορού τους, τραβηγμένο από τον Γιάννη Γεωργαλή, έγινε γρήγορα viral στα social media, με τον κόσμο να κοιτάζει με ενδιαφέρον και απορία. Οι έξι φίλοι, που μίλησαν αργότερα στην τηλεόραση, ανέφεραν πως η ιδέα προέκυψε αυθόρμητα.

«Ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα και λέω στα παιδιά “θα χορέψουμε;”», είπε ο Γιάννης Γιαννακάκης. Ο χορός τους έγινε μια ημέρα πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ τόνισαν ότι ένιωσαν «ένα συναίσθημα παραπάνω» καθώς θυμήθηκαν την ιστορική συμβολή της Κρήτης στην άμυνα της Πόλης πριν την άλωση.

Μαντινάδες και παράδοση

Οι Κρητικοί ολοκλήρωσαν τη στιγμή με μια μαντινάδα:
«Στον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς θα βγω να ιδούνε όλοι,
πως θα ’σαι εσύ η αφορμή να πάρουμε την Πόλη».

Μέσα από τον χορό και τα λόγια τους, απέδωσαν τιμή στην ιστορία και στην παράδοση, δημιουργώντας έναν διαφορετικό διάλογο με το παρελθόν

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Φωκάς Ευαγγελινός – «Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα είναι η αναβλητικότητά μου»

Τάκης Βαμβακίδης – Η σπαρακτική απαγγελία στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Βασίλη Καρρά