in

Σε ποιο μάθημα αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας από τον Σεπτέμβριο

Στην αύξηση της γυμναστικής στο σχολικό πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και η παιδική παχυσαρκία αλλά και μια από τις επιπτώσεις της καραντίνας και της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας των σχολείων –η χώρα μας, δυστυχώς, πρώτευσε σε αυτό το μέτρο– μια εμπειρία που έκανε τα παιδιά να επιλέγουν όλο και λιγότερο τις φυσικές δραστηριότητες, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», ένα άλλο σχέδιο του υπουργείου είναι να επιστρέψουν στον εκπαιδευτικό χάρτη και τα αθλητικά σχολεία, αν και σε άλλο πλαίσιο συγκριτικά με το παρελθόν –τα εν λόγω σχολεία είχαν καταργηθεί το 2011, ύστερα από τρεις δεκαετίες λειτουργίας. Πρόκειται για τις προτάσεις του πορίσματος επιτροπής που σύστησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με την άθληση και να αποκαταστήσουν την επαφή τους με αυτή, η οποία διαταράχθηκε σοβαρά στα χρόνια της καραντίνας της Covid-19, του εγκλεισμού και των κλειστών σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η γυμναστική μπαίνει και στα νηπιαγωγεία, ενώ αυξάνονται και οι ώρες της στο δημοτικό και το γυμνάσιο.

Ο σχεδιασμός είναι να αυξηθούν οι ώρες της φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγεία, ενώ στο δημοτικό τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και μάλλον προεραιτικά: στο υφιστάμενο πλαίσιο, γυμναστική γίνεται τρεις σχολικές ώρες την εβδομάδα ως και τη Δ’ Δημοτικού και δύο ώρες στην Ε’ και ΣΤ’ –το πόρισμα προτείνει είτε να οργανώνεται ένα επιπλέον δίωρο στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος είτε μία ώρα στο πλαίσιο ενός ομίλου φυσικής αγωγής.

Στο γυμνάσιο θα αυξηθούν οι ώρες της γυμναστικής κατά μία την εβδομάδα. Επίσης, στο γυμνάσιο και το λύκειο θα οργανώνεται δίωρο σχολικού αθλητισμού την εβδομάδα, στο οποίο η συμμετοχή θα είναι προαιρετική. Το πόρισμα προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα μελετηθεί ποια σχολεία θα μετατραπούν σε αθλητικά, ενώ τα κριτήρια εισαγωγής θα είναι η πορεία κάθε υποψηφίου στον αθλητισμό αλλά και οι επιδόσεις του στα μαθήματα. Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας τους τοποθετείται το σχολικό έτος 2025-2026.

Ως πιλότος θεωρείται το σχέδιο να λειτουργήσουν δύο αθλητικά γυμνάσια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κοντά στο ΟΑΚΑ και στο Καυταντζόγλειο αντίστοιχα, ώστε οι μαθητές να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις τους.

Τι νομίζετε;

-2 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Γλυφάδα ΤΩΡΑ – 78χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα. Του έκαναν ΚΑΡΠΑ αλλά άφησε την τελευταία του πνοή

Λεωφόρος Ποσειδώνος – Τροχαίο στο ύψος της Καλαμακίου στο ρεύμα προς Πειραιά