Πάνω από 7.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό από την 1η Σεπτεμβρίου, αφήνοντας χιλιάδες Έλληνες χωρίς στέγη και περιουσία. Η επιστροφή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σηματοδοτεί μια δύσκολη περίοδο για τους οφειλέτες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε οικονομική δυσχέρεια.
Από τις αρχές του επόμενου μήνα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξαναρχίσουν δυναμικά, με το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα funds και τους servicers να προγραμματίζουν μια σειρά από πλειστηριασμούς ακινήτων. Χιλιάδες ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό, ενώ οι οφειλέτες, που ήδη παλεύουν με την ακρίβεια, κινδυνεύουν να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πλειστηριασμών που είχαν αναβληθεί ή αποβεί άγονοι λόγω των πρόσφατων εκλογών, θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο. Συνήθως, τον Αύγουστο οι πλειστηριασμοί παγώνουν, αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να επανεκκινήσουν, οδηγώντας σε μια έντονη δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων.
Η πραγματικότητα των e-πλειστηριασμών
Μέχρι το τέλος του έτους, έχουν προγραμματιστεί 3.169 πλειστηριασμοί κατοικιών και συνολικά 7.827 ακινήτων, σύμφωνα με την πλατφόρμα e-auctions των συμβολαιογράφων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια των σπιτιών τους, χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία.
Για να συμμετάσχει κάποιος σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, πρέπει να καταθέσει το 30% της αξίας του ακινήτου, αποκλείοντας έτσι τον ιδιοκτήτη από τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τα χρήματα την τελευταία στιγμή για να σώσει το ακίνητό του. Συνήθως, στους πλειστηριασμούς συμμετέχουν συγκεκριμένα άτομα που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία και επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές εκκίνησης, όταν ένας πλειστηριασμός αποβεί άγονος.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ως τελευταία ελπίδα
Η μόνη λύση που έχουν οι δανειολήπτες είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Το πλαίσιο αυτό, αν και δεν ισχύει για όλους, επιτρέπει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με χρέη άνω των 10.000 ευρώ να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση. Ωστόσο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός κινείται με αργούς ρυθμούς, με τις αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί να ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ και τις επιτυχείς ρυθμίσεις να φτάνουν τις 19.223.
Πολλές αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό απορρίπτονται, με τους οφειλέτες να βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, πάνω από μία στις πέντε αιτήσεις απορρίπτεται λόγω ανεπαρκούς οικονομικής δυνατότητας εξυπηρέτησης της ρύθμισης.
GIPHY App Key not set. Please check settings