Μπορεί στα νερά και τον ουρανό του Αιγαίου να επικρατεί ηρεμία λόγω του Μορατόριουμ Ασκήσεων που λήγει τυπικά στις 15 Σεπτεμβρίου και άτυπα στο τέλος του μήνα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία διατηρεί έντονη παρουσία και συνεχίζει να προωθεί μια αναθεωρητική και παρεμβατική ατζέντα με στόχο την αλλαγή του status quo.
- Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια ακόμα επίδειξη στρατιωτικής ισχύος διεξάγουν στην Ανατολική Μεσόγειο και ανοιχτά της Κύπρου τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση “Μεσογειακή Καταιγίδα-23” με τη συμμετοχή πλήθους χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μονάδων και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σημειώνεται ότι “η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ της Διοίκησης των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων και της Διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”. Η Ασκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η επιχειρησιακή εκπαίδευση κια των τριών όπλων συνεχίζεται κανονικά με βάση το σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, με το σύνολο σχεδόν των διοικήσεων των νησιών αλλά και της ενδοχώρας να εκτελούν ασκήσεις μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας. Εξάλλου για το ΓΕΕΘΑ η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Τουρκία δεν θα άλλαζε ποτέ τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Παράλληλα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα με συμμαχικές χώρες και σε πλήθος επιχειρησιακών σεναρίων.Στο πλαίσιο αυτό βρισκεται σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο η άσκηση «ΠΡΩΤΕΑΣ» με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και επίλεκτων τμημάτων από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για άσκηση Ειδικών Δυνάμεων που διοργανώνεται στη Μεγαλόνησο και απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου ενώ προάγει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων των τριών χωρών.
- Τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων σκαφών, εξάσκηση σε απόβαση σε εχθρική ακτή με την χρήση ταχύπλοων σκαφών, προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και προστασία κρίσιμων υποδομών. Η ελληνική συμμετοχή αποτελείται από Στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.Η συνεκπαίδευση, η οποία εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής απο το ΓΕΕΦ, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και την κοινή αντίληψη σε σχέση με την τακτική χρησιμοποίηση των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην εκτέλεση εξειδικευμένων σεναρίων σε πολυεθνικό πλαίσιο.
GIPHY App Key not set. Please check settings