Με μια κοινή κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα την απόλυση του συνδικαλιστή στους σιδηρόδρομους, Κώστα Γενηδούνια κύλησε χθες η μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη Νέα Αριστερά, σπάζοντας ένα πρώτο ταμπού μεταξύ των δύο κομμάτων αναφορικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής τους συνεργασίας.
- Με ισότιμο τρόπο, αλλά και εκθέτοντας μια σειρά από νομικά επιχειρήματα, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Νέα Αριστερά δημοσιοποίησαν χθες την κοινή τους ερώτηση, καθώς έχουν αναπτύξει πλέον διαύλους, παρά την τελευταία και θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, όπου εμφανίστηκαν δυο τάσεις, «φρενάροντας» τυχόν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο κομμάτων στο εγγύς μέλλον.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι την κίνηση της κοινής ερώτησης υπέρ του κ. Γενηδούνια ενέκρινε προηγουμένως το πολιτικό γραφειο της Νέας Αριστεράς αποτελεί ένα πρώτο και κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση των προγραμματικών συνεργασιών με την Κουμουνδούρου, πιθανότητα που είχε διχάσει προ εβδομάδων το νεοπαγές κόμμα της Αριστεράς.
- Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λαμβάνει ποσοστό περίπου 5%, σε συνδυασμό με τις βολές κατά της ηγεσίας από τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναζωπύρωσαν νέες εστίες εσωστρέφειας. Για τους καλά γνωρίζοντες, ο φόβος της εκλογικής επιβίωσης έχει πλέον κινητοποιήσει αρκετούς βουλευτές, που μοιάζουν διατεθειμένοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους για τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να μη βρεθούν και οι ίδιοι εκτός της επόμενης Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό, τυχόν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Νέας Αριστεράς θα ήταν ένα «φιλί ζωής» για αμφότερους, τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές στο ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ήρθε τέταρτη στην μέτρηση της Interview.
Κάπως έτσι, οι επικεφαλής των δυο κομμάτων, Σωκρατης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να συναντηθούν νωρίς σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, προκειμένου να καταλήξουν σε κατάθεση κοινού αιτήματος για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.
- Λειτουργώντας κάτω από τα ραντάρ, τα επιτελεία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατέληξαν τις προηγούμενες ημέρες στην επιχειρηματολογία σε νομικό επίπεδο, κίνηση που δεν αντιτίθεται και στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς περί συνεργασιών, με δεδομένο ότι ακόμη και στελέχη της που αντιδρούν στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν φαίνεται να εγείρουν αντιδράσεις αν αυτή επιτευχθεί σταδιακά και με ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα απέναντι στην κοινή γνώμη.
Κρούση και στο ΠΑΣΟΚ
Αυτό, κατά πληροφορίες, δεν σημαίνει ότι για την Κουμουνδούρου έχει εκλείψει η διάθεση προγραμματικού διαλόγου και με το ΠΑΣΟΚ ειδικά για σημαίνοντα πολιτικά ζητήματα. Απεναντίας βολιδοσκοπήσεις για το ενδεχόμενο σύμπραξης για το αίτημα συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής υπήρξαν, κατά πληροφορίες, και με το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο στελεχών, χωρίς τελικά να ευοδωθούν.
- Πάντως, τυχόν πιο σταθερή συνεργασία μεταξύ των δυο κομμάτων θα κριθεί στα Συνέδρια που αμφότερα προγραμματίζουν για τον Ιούνιο, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο να έχει θέσει το κόμμα του σε τροχιά επανεκκίνησης και τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση να αντιμετωπίζει μετωπικά την αρνητική στάση απέναντι σε συνεργασίες από στελέχη, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαριδης.
Ιδίως, όταν εμφανίζονται και διαφορετικές φωνές σε κεντρικά ζητήματα πολιτικής, όπως τα Τέμπη, στο εσωτερικό των δυο κομμάτων, όπως για παράδειγμα η άποψη που διατύπωσε ο Βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης να τεθεί σε αναστολή η κομματική ιδιότητα του Χρήστου Σπίρτζη μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση των Τεμπών, υπό το φόβο της περαιτέρω δημοσκοπικής συρρίκνωσης της Κουμουνδούρου.
GIPHY App Key not set. Please check settings