Στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο συνεδριάζει σήμερα 23/12 στις 11.00 πμ για τελευταία φορά, θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης νέο Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Συγκεκριμένα, μαζί με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, θα εισηγηθούν την κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ίδρυση και λειτουργία των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων, καθώς και την ενδυνάμωση της σχολικής μονάδας αλλά και την εισαγωγή καινοτομιών στην εκπαίδευση.
Μεταξύ των βασικών θεμάτων, που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου από τον κ.Πιερρακάκη θα είναι η ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή του σχολείου σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για συγκεκριμένα ζητήματα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σχολικής αυτονομίας.
- Σχετικά με τα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία
Σε ό,τι αφορά στα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία, από το Σεπτέμβριο του 2026, δρομολογείται η πιλοτική ίδρυση δύο Πρότυπων Αθλητικών Γυμνασίων και δύο Πρότυπων Αθλητικών Λυκείων, με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σταδιακά, στόχος είναι να δημιουργηθούν 13 Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία, στις ισάριθμες Περιφέρειες της χώρας.
Για την εισαγωγή στα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία το ‘κατώφλι’ θα είναι να πρόκειται για «μέλος της (ηλικιακά αντίστοιχης ή ανώτερης) προ-εθνικής ομάδας», ενώ δεν θα γίνεται διάκριση μεταξύ αρτιμελών ή αναπήρων μαθητών καθώς προϋπόθεση θα είναι αποκλειστικά οι υψηλές αθλητικές επιδόσεις. Η επιλογή των συγκεκριμένων μαθητών θα γίνεται κατόπιν σχετικής πρότασης κάθε Αθλητικής Ομοσπονδίας ενώ μετά την εισαγωγή τους, οι μαθητές θα ακολουθούν το προπονητικό πρόγραμμα της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας με εξειδικευμένους προπονητές και προπονήτριες, εντός του ωρολογίου προγράμματος του οικείου ΠΑΣ όπου αυτό είναι δυνατόν, κατόπιν πρότασης εκάστης Αθλητικής Ομοσπονδίας προς την ΚΕΕ ΠΑΣ, με σχετική απόφαση της δεύτερης.
- Σχετικά με τα Κέντρα Μελέτης
Το ’καυτό’ ζήτημα των Κέντρων Μελέτης θα αποτελέσει, επίσης, θέμα στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να εισηγηθεί αυστηρούς όρους για την αδειοδότηση και τη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με την αδειοδότηση των Κέντρων Μελέτης προβλέπεται να υιοθετηθούν ρυθμίσεις αντίστοιχες με εκείνες των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι οποίες όμως θα προσαρμόζονται στην ηλικία των μαθητών Δημοτικού, όταν πρόκειται για Κέντρα που απευθύνονται σε αυτούς. Όπως γίνεται γνωστό, αναμένεται η δημιουργία δύο Μητρώων, εκ των οποίων το ένα θα αφορά στους ιδιοκτήτες των Κέντρων Μελέτης και το άλλο στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα διδάσκουν στα Κέντρα Μελέτης.
Την κτηριακή άδεια λειτουργίας, τα Κ.Μ. θα λαμβάνουν από τον ΕΟΠΠΕΠ.
- Προκειμένου να εναρμονιστούν με όσα θα ορίζει το Σχέδιο Νόμου για τα Κέντρα Μελέτης, στα υφιστάμενα θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στις προϋποθέσεις.
Σχετικά με το Διεθνές Απολυτήριο
Σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ), το Σχέδιο Νόμου αναμένεται να θεσμοθετεί για περισσότερα από 6 Πρότυπα Λύκεια τη λειτουργία τμημάτων Διεθνούς Απολυτηρίου.
- Για την εισαγωγή των μαθητών εκτός από τα υπό ίδρυση μη κρατικά πανεπιστήμια και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν θα είναι προϋπόθεση η συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις παρά μόνο η βαθμολογική επίδοση του απολυτηρίου.
Ο αριθμός των θέσεων αυτών θα είναι πολύ περιορισμένος, θα είναι επιπλέον του αριθμού εισακτέων των Πανελλαδικών Εξετάσεων ενώ τον αριθμό των θέσεων για τους υποψηφίους με ΙΒ, που δεν θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές, θα τον καθορίζουν τα ίδια τα τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Δυνατότητα εγγραφής στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια θα αποκτήσουν και οι αλλοδαποί, εφόσον όμως κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
GIPHY App Key not set. Please check settings