in

Πού πηγαίνουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα όταν πεθαίνουν

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανήκουν πια στο παρελθόν. Οι πόλεις έχουν κατεβάσει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολίδια και μπαίνουν ξανά σε κανονικούς ρυθμούς.

Μια εύλογη απορία πολλών, όμως, είναι η εξής: τι συμβαίνει με τα φυσικά έλατα που χρησιμοποιούνται για τους στολισμούς τόσο στους δημόσιους χώρους όσο και στους ιδιωτικούς και το κυριότερο: πού καταλήγουν μετά το τέλος των εορτασμών;

Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου και η τεράστια παραγωγή στην Ευρώπη
H φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Πειραιά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου θεωρείται ότι ξεκίνησε περίπου τον 16ο αιώνα μ.Χ. στη Γερμανία, την Εσθονία και τη Λετονία. Μαζική χρήση, ωστόσο, σε ολόκληρη την Ευρώπη άρχισε να γίνεται από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα.

Παγκοσμίως, η βιομηχανία της καλλιέργειας και παραγωγής ελάτων αποκλειστικά και μόνο για τις ημέρες των γιορτών έχει γιγαντωθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι με πρόσφατα στοιχεία υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη πωλούνται 80 εκατομμύρια έλατα. Τα περισσότερα καλλιεργούνται στη Γερμανία (το 25% αυτών), στη Δανία (το 20%) και στην Πολωνία (11%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σπόροι εισάγονται κυρίως από τα Καυκάσια Όρη και πιο συγκεκριμένα στη Γεωργία, η οποία φημίζεται για τα εξαιρετικά της έλατα. Πέρα, βέβαια, από τα έλατα πολλοί Ευρωπαίου επιλέγουν επίσης να στολίσουν και πεύκα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βρίσκεται στο χωριό Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, εκεί όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 15 χιλιάδες στρέμματα γεμάτα έλατα κάθε μήκους. Ο αριθμός των φυσικών δέντρων που πωλούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ποικίλει. Όπως εξηγούν οι παραγωγοί όμως, συνήθως δεν ξεπερνά τις 25 χιλιάδες.

Και το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι το εξής: που καταλήγουν μετά το πέρας των γιορτών; Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη εκστρατεία σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν και να σταματήσουν να αφήνουν τα έλατα στους απλούς κάδους απορριμμάτων.

Τι συμβαίνει με τα έλατα μετά τις γιορτές
Έλατο αφημένο δίπλα σε κάδο.
Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, πριν από μερικές μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα μια καμπάνια του ΦοΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας, με τον τίτλο «Κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στους ΧΥΤΑ». Ο λόγος για τον οποίο έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η αναστάτωση είναι συγκεκριμένος: τα έλατα μπορούν να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε λίπασμα και να επιστρέψει ξανά στη φύση.

Για τη διαδικασία που ακολουθείται αλλά και για τα οφέλη αυτής μιλήσαμε με τον καθ’ ύλη αρμόδιο, τον πρόεδρο του φορέα, Μιχάλη Γεράνη. Όπως μας εξήγησε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των ελάτων που έχουν περισυλλέγει ξεπερνά τις 5 χιλιάδες.

«Αφού οι δήμοι συλλέξουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα φέρνουν στον ΦοΔΣΑ. Εκεί τα θρυμματοποιούμε και, σε συνεννόηση με το δασαρχείο πηγαίνουμε σε περιοχές που έχουν πληγεί στο παρελθόν από πυρκαγιές, σε περιοχές που γίνεται αναδάσωση ή χρειάζονται αποκατάσταση και εναποθέτουμε το πριονίδι που έχουμε παράξει. Το πριονίδι με τη σειρά του λειτουργεί ένα φυσικό λίπασμα για το χώμα» σημειώνει.

Όπως εξηγεί, κατά το παρελθόν υπήρχαν πολλά δέντρα που έμεναν πεταμένα στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. «Είναι αλήθεια ότι συνέβαινε. Ήταν μια πολύ άσχημη εικόνα. Οι δήμοι, πολλές φορές λοιπόν, τα μάζευαν και τα πήγαιναν στους ΧΥΤΑ. Δεν είναι όμως σωστό αυτό για τη φύση» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αυτή, τόσο στη Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη χώρα έχει αλλάξει. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην ενημέρωση των δήμων όσο και των ίδιων των πολιτών. Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει μια ακόμη καμπάνια προκειμένου να υπάρξει η ίδια μέριμνα και για τα υπόλοιπα οργανικά απόβλητα που μέχρι σήμερα και αυτά οδηγούνται στους απλούς κάδους.

«Για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων υπάρχει ο καφέ κάδος. Κι όταν εννοούμε οργανικά απόβλητα, αναφερόμαστε στο υπόλοιπο της κουζίνας, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα, τα τυριά. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να τα ξεχωρίζει και να τα πηγαίνει στους καφέ κάδους. Ύστερα θα έρχονται σε εσάς και θα γίνονται ένα πολύ καλό εδαφοβελτιωτικό λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές καλλιέργειες» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Όλα, όπως καταλήγει, ωστόσο, είναι θέμα παιδείας και ευαισθητοποίησης. «Πρέπει να αλλάξει ριζικά η κουλτούρα των συμπολιτών μας. Όλοι μας στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το χαρήκαμε. Δεν θα πρέπει να ενταφιαστεί. Θα πρέπει να επιστρέψει και πάλι ως λίπασμα στη μητέρα γη».

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μαρία Αναστασοπούλου – «Δεν μπορεί να ανταγωνιστείς τον Γιώργο Παπαδάκη…»

Αφροδίτη Λιάντου – “Δεν υπάρχει λόγος να αναλωθώ σε αυτό”