in

CryCry OMGOMG

Πόρτο Καρράς – Η ιστορία της βίλας «Γαλήνη» που νοικιάζεται για €72.000 την εβδομάδα

Μπορεί να έχει περάσει κοντά μισός αιώνας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν άνοιξε τις πύλες της, αλλά είναι σαν το καλό κρασί που όσο παλιώνει γίνεται… ακόμη καλύτερο. Πόσο μάλλον όταν μέσα στους μοναδικούς χώρους της είναι καλά κρυμμένα τόσα μυστικά… Ο λόγος για τη «Βίλα Γαλήνη», του «Porto Carras», αυτό το εκπληκτικό κτίσμα που στέκει επιβλητικό μέσα στη μοναξιά του καταπράσινου τοπίου και πάνω από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, επί σχεδόν 50 χρόνια, φιλοξενώντας προσωπικότητες της τέχνης, της πολιτικής και της οικονομίας.

Η πρώτη σελίδα της πλούσιας ιστορίας της γράφτηκε το 1963, αφετηρία για ολόκληρο το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής, όταν ο Γιάννης Καρράς ξεκίνησε με το γιοτ του από την Αθήνα για να ταξιδέψει μαζί με την οικογένειά του και ορισμένους εκλεκτούς φίλους του με ρότα για το Αγιον Ορος. Αφορμή στάθηκε ο εορτασμός της χιλιετηρίδας της μοναστικής κοινότητας του Αθω. Ο πραγματικός «σκοπός», όμως, του ταξιδιού φάνηκε αργότερα και εκ του αποτελέσματος…

Μπορεί να ήταν καλοκαίρι, αλλά μια ξαφνική καταιγίδα προτού φτάσουν στον τελικό προορισμό ανάγκασε τον καπετάνιο του σκάφους, που ήταν ο ίδιος ο Καρράς, να αναζητήσει καταφύγιο σε κάποιον υπήνεμο κολπίσκο. Οταν πέρασε η μπόρα και ο ήλιος έλουσε ξανά με το χρυσό του φως το τοπίο, προέκυψε κάτι σαν αυτό που ονομάζουμε «έρωτας με την πρώτη ματιά»…

Αυτό ένιωσε ο πανίσχυρος τότε εφοπλιστής μόλις αντίκρισε για πρώτη φορά τη συγκλονιστική παραλία και το φυσικό κάλλος της περιοχής όπου αργότερα δημιουργήθηκε το συγκρότημα «Porto Carras».

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ήταν η Μελίνα Μερκούρη, στενή φίλη του, που του είπε «Γιάννη, αυτό το κομμάτι είναι υπέροχο. Αυτό να αγοράσεις». Η προτροπή ήταν μάλλον περιττή, καθώς ο ίδιος το είχε ήδη αποφασίσει. Μετά από αυτή την αναπάντεχη «γνωριμία» του με το μαγευτικό και παρθένο τοπίο της Σιθωνίας οργάνωσε τις επόμενες κινήσεις του και εξαγόρασε από τη Μονή Γρηγορίου την τεράστια έκταση των 17.630 στρεμμάτων όπου στη συνέχεια αναπτύχθηκε το ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά και οι περίφημοι αμπελώνες του. Η κατασκευή του πρωτοποριακού για την εποχή «Porto Carras» ξεκίνησε το 1968 βασισμένο σε αρχιτεκτονική μελέτη του σπουδαίου Βάλτερ Γκρόπιους, ιδρυτή της Σχολής της Βαϊμάρης.
vila_galini_in__2_

Η «Βίλα Γαλήνη» θα ακολουθούσε αρκετά χρόνια αργότερα προκειμένου να αποτελέσει το ξεχωριστό «κόσμημα» του συγκροτήματος σε ιδανική απόσταση περί τα δύο χιλιόμετρα από αυτό και αρκετά κοντά στους απέραντους αμπελώνες και το οινοποιείο της επιχείρησης προκειμένου να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των επισκεπτών, αλλά και η μοναδικότητά της.

Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τον βραχώδη λόφο Γαλήνη, που «βαφτίστηκε» έτσι από έναν ληστή που σκοτώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Σε αντίθεση με τις σύγχρονες γραμμές και τη νεωτερικότητα που διέκρινε το «Porto Carras», η «Βίλα Γαλήνη» χτίστηκε με παραδοσιακό στυλ, εμπνευσμένο από τη μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Αγίου Ορους, με σπάνια υλικά και ένα γενικότερο χρώμα που της επέτρεψε αυτή την εκπληκτική ταύτιση με τον περιβάλλοντα χώρο.

Το εγχείρημα της κατασκευής της ξεκίνησε το 1974 με την «υπογραφή» του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Καψαμπέλη, στον οποίο ο Καρράς είχε εμπιστευτεί το χτίσιμο και της έπαυλής του στο Ψυχικό. Είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε πολλές ακόμη επαύλεις ισχυρών του χρήματος, όπως της οικογένειας Νομικού στην Καστέλλα, της οικογένειας Γουλανδρή στην Εκάλη, της οικογένειας Καρέλλα στο Καβούρι, καθώς επίσης και άλλα γνωστά κτίρια, όπως το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην Κατεχάκη, τη Σχολή Μωραΐτη στο Π. Ψυχικό.

Η «Βίλα Γαλήνη» με συνολική επιφάνεια 2.000 τετραγωνικών μέτρων και 24 δωμάτια, επιπλωμένη με σπάνια μοναστηριακά κομμάτια και μοναδικά έργα τέχνης, πλακάκια που ήρθαν από το Μεξικό και μπάνια διακοσμημένα από τον Ιβ Σεν Λοράν, προοριζόταν για προσωπικό καταφύγιο του Γ. Καρρά, ωστόσο από νωρίς έγινε πόλος έλξης για διάσημες προσωπικότητες της εποχής. Εξετάζοντας την ιστορική διαδρομή αυτής της μοναδικής βίλας δεν σκέφτεται κανείς ποιοι πέρασαν από εκεί, αλλά ποιοι… δεν πέρασαν.
vila_galini_in__3_
Εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό της βίλας, που έχει 13 σουίτες και 11 καλόγουστα επιπλωμένα δωμάτια

Οι διάσημοι επισκέπτες

Στα επιβλητικά σαλόνια και τις σουίτες της ο Καρράς φιλοξένησε από τον Σταύρο Νιάρχο μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, όταν ακόμη εκείνος ανερχόταν ραγδαία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του. Ο Μιτεράν δεν ήταν ο μόνος Γάλλος πρόεδρος που πέρασε από εκεί, καθώς στη «Βίλα Γαλήνη» φιλοξενήθηκε και ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν, όπως και πολλές ακόμη διασημότητες. Από τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό και τον Τζον Κένεντι τζούνιορ μέχρι μέλη της οικογένειας Ροκφέλερ και από τη βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας, που ήρθε για ένα 48ωρο και παρέμεινε για πάνω από έναν μήνα, μέχρι την πριγκίπισσα Λάλα Σάλμα του Μαρόκου και μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συχνός επισκέπτης της ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τον εφοπλιστή Καρρά και επέλεγε το «Porto Carras» για να ασχολείται με το αγαπημένο του γκολφ. Από τις σουίτες της πέρασαν ακόμη ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, το φθινόπωρο του 2005. Εκείνη την περίοδο είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και η συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έγινε στη «Βίλα Γαλήνη», με τον Πούτιν να εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για την υποδοχή του «σε ένα τέτοιο μαγικό μέρος».

Αναρίθμητες είναι όμως και οι προσωπικότητες της τέχνης και της μόδας που έζησαν μέρες χαλάρωσης στα ευρύχωρα σαλόνια και τις πολυτελείς σουίτες της.
vila_galini_in__5_
Εργο του Σαλβαδόρ Νταλί στη βεράντα της βίλας

Ο εμβληματικός Σαλβαδόρ Νταλί είχε το δικό του «κόκκινο δωμάτιο» με το μπάνιο που ο ίδιος σχεδίασε, ενώ δώρισε έργα τέχνης του που ακόμη και σήμερα κοσμούν τους χώρους της.

Το δικό της δωμάτιο είχε και η σπουδαία πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ, με το πιάνο της να αποτελεί «συστατικό στοιχείο» στο σαλόνι της «Γαλήνης».

Ακόμη, εκεί επέλεγε να χαλαρώσει αρκετές φορές ο κορυφαίος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η μυθική μπαλαρίνα Μαργκότ Φοντέιν, η Τζόαν Μπαέζ, η Ιρα φον Φίρστενμπεργκ και τόσοι άλλοι που προτίμησαν να κρατηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά έχουν αφήσει το «στίγμα» τους προσθέτοντας στην αίγλη του κλασικού αυτού καταλύματος.
Μαζί με τους σταρ κάθε περιόδου άφησαν εποχή τα κοσμικά πάρτυ και οι γαμήλιες δεξιώσεις γύρω από την εντυπωσιακή πισίνα που μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας και με τα ελικόπτερα να πηγαίνουν και να έρχονται μεταφέροντας celebrities από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών σεΐχηδες από τα Αραβικά Εμιράτα και Ρώσους ολιγάρχες.

Η «Βίλα Γαλήνη», τοποθετημένη μέσα στο καταπράσινο πευκοδάσος του «Porto Carras», αγαπήθηκε και από τους τρεις ιδιοκτήτες του συγκροτήματος, οι οποίοι και διατηρούσαν την προσωπική τους σουίτα εκεί. Ο Γιάννης Καρράς την «έζησε» περισσότερο, στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Στέγγος με την οικογένειά του και τέλος ο Ιβάν Σαββίδης στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περάσει το «Porto Carras» τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα για τον ομογενή επιχειρηματία που επί τριετία βρίσκεται στο Ροστόφ είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι τον Ιούλιο του 2021 επέστρεψε για ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα, διαμένοντας φυσικά στη «Βίλα Γαλήνη».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα λίγα ελληνικά μέλη του Οργανισμού «Ιστορικά Ξενοδοχεία της Ευρώπης» (Historic Hotels of Europe) και των Ιστορικών Ξενοδοχείων Yάδες (Yades Greek Historic Hotels), αλλά και βραβευμένo από το «Condé Nast Traveller».
Το 2018 διακρίθηκε στην κατηγορία «Historic Hotel Wedding Experience» των Historic Hotels of Europe Awards 2018, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα στα 500 κορυφαία ιστορικά boutique hotels της Ευρώπης, αποτελώντας ταυτόχρονα τη μοναδική ελληνική επιλογή στην κατηγορία αυτή. Στην πορεία της έχει αρκετές φορές ανακαινιστεί, με σημαντικότερη το 2003 όταν στο «Porto Carras» φιλοξενήθηκε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Τότε έγινε πλήρης ανακαίνιση του εσωτερικού και αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της «Βίλα Γαλήνη», όπου εκτός από επίσημα γεύματα οι άριστα φυλασσόμενοι χώροι της προσφέρονταν και για παρασκηνιακές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των ηγετών. Πέραν των διαρκών συντηρητικών παρεμβάσεων, η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2009.
vila_galini_in__4_
Η «Bίλα Γαλήνη» βρίσκεται μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και έχει θέα το Αιγαίο

Το «Imperial Estate» του Sotheby’s

Για να έρθουμε στο σήμερα, η «Βίλα Γαλήνη» είναι προσεγγίσιμη για όποιον μπορεί και… προλάβει να ζήσει για λίγες μέρες μέσα στα ιστορικά σαλόνια και τις σουίτες της. Και τούτο καθώς λανσάρεται από τους Sotheby’s International Realty ως ένα από τα πλέον ξεχωριστά καταλύματα προς μίσθωση με το όνομα «Imperial Estate».

Το διεθνές μεσιτικό γραφείο καλεί τους πελάτες του να «γίνουν μέρος της ιστορίας του Imperial Estate», αγναντεύοντας το Αιγαίο «από αυτό το εμπνευσμένο ακίνητο που χτίστηκε σε μια επιφάνεια 2.000 τ.μ.». Να απολαύσουν το καταπράσινο τοπίο, με τον ελαιώνα των 45.000 δένδρων και τον φημισμένο αμπελώνα που καλύπτει 4.750 στρέμματα.

Ηταν ο διάσημος οινολόγος Eμίλ Πεϊνό, από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, ο οποίος θεωρείται από πολλούς πατέρας της σύγχρονης οινολογίας, που συμβούλευσε τον Γιάννη Καρρά για τις πρώτες ποικιλίες και την ανάπτυξη του αμπελώνα. Κάπως έτσι, ο αμπελώνας σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από το Τμήμα Αμπελουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή και του υπουργείου Γεωργίας. Εκτοτε, το Domaine Porto Carras, έχοντας λάβει πιστοποίηση ως αποκλειστικά βιολογικός αμπελώνας από το 1996, με τα κρασιά του από 24 διαφορετικές γηγενείς και ξένες ποικιλίες σταφυλιών έχει αποσπάσει περισσότερα από 150 διεθνή βραβεία.

«Το απομονωμένο σκηνικό στην κορυφή του λόφου και οι εκτεταμένοι χώροι του Imperial Estate το καθιστούν ιδανικό για οικογενειακή συνάντηση, επέτειο, γενέθλια με φίλους ή ακόμα και για γάμο. Οι εσωτερικοί χώροι αυτού του πολυτελούς ακινήτου απολαμβάνουν την κληρονομιά του, από τα εξαιρετικά μοναστηριακά έπιπλα και τα μοναδικά έργα τέχνης μέχρι την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

 

Στην περιγραφή τονίζεται ότι το ακίνητο εμφανίστηκε στα περιοδικά της δεκαετίας του ’70 ως ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της χώρας και σήμερα παραπέμπει σε ένα σκηνικό γκαλερί προσφέροντας «μια πραγματική εμπειρία του μεγαλείου και της ευμάρειας του παρελθόντος». Ακόμη, ο οίκος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ανήκει στα «λίγα μέρη στην Ελλάδα που επισκέφθηκε και εξακολουθεί να επισκέπτεται συχνά τόσο μεγάλος αριθμός διάσημων και σημαντικών ανθρώπων».

Το ακίνητο περιλαμβάνει 13 σουίτες και 11 καλόγουστα επιπλωμένα δωμάτια, δωμάτια προσωπικού, μεγάλο καθιστικό με σαλόνι, τραπεζαρία, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, εντυπωσιακές βεράντες και κήπους, εξωτερική πισίνα, τζακούζι, σάουνα, χαμάμ και γυμναστήριο, καθώς και δύο ελικοδρόμια.

Αντίστοιχο είναι και το μίσθωμα, αφού απευθύνεται σε rich and famous. Και αν όχι απαραίτητα famous, σίγουρα rich, καθώς ανέρχεται σε 72.000 ευρώ για μία εβδομάδα.

Λογικό ή μη, το τίμημα ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό «ραντεβού με την Ιστορία», αν αναλογιστεί κανείς πόσες και ποιες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί σε αυτή την πέτρινη «αετοφωλιά» πάνω από τα καταγάλανα νερά του Τορωναίου κόλπου.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μαρία Αναστασοπούλου – «Δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι ήταν η τηλεοπτική μου χρονιά»

Ελεονώρα Μελέτη – «Έχω και απαίσιες μέρες, φτάνω στα όριά μου και είμαι πολύ νευρική»