Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στον Λίβανο και καλεί το Ισραήλ σε άμεσες συνομιλίες. Η πρόταση του Μακρόν περιλαμβάνει τη φιλοξενία αυτών των συνομιλιών στο Παρίσι, με στόχο την αποφυγή του χάους στη γειτονική χώρα.
«Όλα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο Λίβανος να βυθιστεί στο χάος» δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Η παρέμβαση του Γάλλου προεδρεύοντος έρχεται σε μια στιγμή που οι πολιτικές εντάσεις στην περιοχή είναι αυξανόμενες, και η ανάγκη για διάλογο είναι επιτακτική.
Η πρόταση για συνομιλίες στο Παρίσι δεν είναι τυχαία. Η Γαλλία, ως ιστορικός παίκτης στην περιοχή, επιδιώκει να επαναφέρει τη διπλωματία στο προσκήνιο. Η δήλωση του Μακρόν ενδέχεται να θέσει νέα δεδομένα στις σχέσεις Ισραήλ και Λιβάνου, καθώς η αναγνώριση της ανάγκης για διάλογο μπορεί να ανοίξει δρόμους για μελλοντικές ειρηνικές διαδικασίες. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν οι πλευρές θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση.
Είναι φανερό ότι η κατάσταση στον Λίβανο απαιτεί άμεσες ενέργειες. Οι πολίτες της χώρας βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς η πολιτική αστάθεια και οι οικονομικές προκλήσεις συνεχώς επιδεινώνονται.


