in

Πανελλαδικές 2024 – Ασανσέρ οι βάσεις – Τι δείχνουν τα στατιστικά από τους βαθμούς των υποψηφίων

Καθοδική αλλά όχι θεαματικά πτωτική προβλέπεται πως θα είναι η πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Αυτό είναι το συμπέρασμα ειδικών αναλυτών μετά τις πρώτες εκτιμήσεις των στατιστικών για τους βαθμούς των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η πτώση των βάσεων φαίνεται πως θα «ακουμπήσει» τις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να κυμανθεί στο 8,33.

  • Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων της 1ης Ο.Π., το περσινό 11,69 έγινε 11,35 φέτος, γεγονός που προοιωνίζεται μία πτώση των βάσεων της τάξης των 100 ή 200 μορίων στις υψηλόβαθμες σχολές, δηλαδή τις Νομικές και τις Ψυχολογίες. Ωστόσο, στις μεσαίες σχολές και κάτω (με βαθμό εισαγωγής κάτω από 15, 16) οι βάσεις φαίνεται πως θα μείνουν ίδιες ή θα έχουν έστω μικρές αυξομειώσεις, της τάξης των 50 και 100 μορίων. Ο λόγος είναι πως η πιθανή πτώση ισοσκελίζεται από τη φετινή αύξηση του αριθμού των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών κατά 1.284 άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Θετικές και Υγείας

  • Η πτώση στον μέσο όρο των μαθημάτων των Θετικών Σπουδών αναμένεται να είναι μικρή, αφού το περσινό 12,30 γίνεται φέτος 12,10. Ειδικότερα, σε υψηλόβαθμες σχολές άνω των 18.000 μορίων, όπως η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου, προβλέπεται πτώση έως 300 μόρια. Αντίθετα, σε πτώση 500 μορίων μπορούν να υπολογίζουν όσοι στοχεύουν σε σχολές κάτω των 18.000 μορίων – ακόμη και σε σχολές που βρίσκονται στην περιοχή των 10.000 μορίων.

Στο Πεδίο των Σπουδών Υγείας σημειώνεται βελτίωση στις επιδόσεις, καθώς η μέση φετινή επίδοση είναι 11,94 έναντι 11,62 πέρσι. Σημειώνεται πως τελικά ίσως να μη σημειωθεί πτώση βάσεων στις Ιατρικές, μιας και η καλή εικόνα στη Βιολογία λειτουργεί ως ανάχωμα στην πτώση. Εάν παρ’ όλα αυτά καταγραφεί πτώση, αυτή θα είναι αμελητέα, της τάξης των 100 μορίων, λόγω των περισσότερων αριστούχων στη Χημεία. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι φέτος υπάρχει μία μικρή μείωση των υποψηφίων -322 άτομα- στην Ομάδα των Σπουδών Υγείας, γεγονός το οποίο ίσως «εγκλωβίσει» τις βάσεις στα περσινά επίπεδα και αποφευχθεί έτσι η άνοδος.

  • Για την 4η Ομάδα Προσανατολισμού, η μέση επίδοση φέτος είναι 10,42, όταν αντίστοιχη τιμή πέρυσι ήταν το 10,45. Ενδεχόμενο ανόδου των βάσεων αναμένεται κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές του 4ου Πεδίου, όπως στα τμήματα της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Πεδίου. Η αύξηση πάντως στις υψηλόβαθμες θα είναι μικρή, περίπου 100-150 μόρια, γεγονός που συνδέεται με τον σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό των φετινών υποψηφίων: ήταν περίπου 700 άτομα περισσότερα σε σχέση με τις Πανελλαδικές του 2023.

– 1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Ελαφρώς χειρότερες είναι οι φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά, με τη μέση επίδοση να βρίσκεται στο 10,62, όταν η αντίστοιχη περσινή ήταν 10,83. Το 10,07 που ήταν η περσινή μέση επίδοση στην Ιστορία φέτος έγινε 8,94, υπάρχει δηλαδή μία μείωση της τάξης του 1,20, γεγονός αναμενόμενο λόγω των απαιτητικών θεμάτων.

  • Στα Λατινικά καταγράφεται ως φετινή μέση επίδοση το 12,39 σε αντιπαραβολή με την περσινή, που ήταν 12,51. Βελτιωμένη ήταν η εικόνα των υποψηφίων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Λογοτεχνίας, αφού η φετινή μέση επίδοση ήταν 13,43 όταν πέρυσι ήταν 13,36.

– 2η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών. Η μέση επίδοση στα Μαθηματικά ήταν 12,16 φέτος, καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή που ήταν 11,18 και σίγουρα κόντρα στα αρνητικά προγνωστικά. Στη Φυσική, η μέση επίδοση, το 9,70, ήταν αρκετά χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή που ήταν 11,09.

  • Ελαφρώς μικρότερη η φετινή μέση βαθμολογία στη Χημεία, με 12,49, ενώ η αντίστοιχη περσινή ήταν 12,86. Και τέλος, ανεπαίσθητη ήταν η διαφορά στη Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία: το 14,05 πέρυσι, έγινε 14,06 φέτος.

– 3η Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας. Πολύ καλύτερη η φετινή μέση επίδοση στη Βιολογία με 12,58 σε σύγκριση με την περσινή επίδοση, που ήταν 9,96. Στη Χημεία, επίσης, φάνηκε πως οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρυσι – η μέση επίδοση είναι 12,25 σε σχέση με το 10,51 του 2023. Χαμηλότερη ήταν η φετινή μέση επίδοση στη Φυσική με 8,64, ενώ πέρυσι ήταν 10,76. Στο μάθημα της Γλώσσας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου διαφορά στη μέση επίδοση: πέρυσι ήταν 14,24, φέτος είναι 14,30.

  • Σε ό,τι αφορά τους αριστούχους του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίου, φέτος στη Χημεία έγραψαν 1.691 άτομα πάνω από 18, ενώ στη Βιολογία πάνω από 18 έχουν γράψει σχεδόν 3.000 άτομα. Αντίστοιχα, πέρυσι στη Βιολογία είχαν ξεπεράσει το 18 2.000 υποψήφιοι, δηλαδή στις Πανελλαδικές 2024 υπήρχαν 1.000 περισσότεροι αριστούχοι στη Βιολογία σε σχέση με πέρυσι. Αυτοί είναι που θα συγκρατήσουν την πτώση των βάσεων εξαιτίας της Φυσικής, όπου πάνω από 18 έγραψαν μόνο 900 άτομα, ενώ πέρυσι είχαμε 1.800 – σχεδόν οι μισοί.

– 4η Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής. Η φετινή μέση επίδοση στα Μαθηματικά ήταν στο 6,84, ενώ πέρυσι ήταν 7,28. Στην Οικονομία, η μέση επίδοση κινήθηκε στα περσινά επίπεδα – φέτος ήταν 11,40 σε σχέση με το 11,80 που ήταν πέρυσι.

  • Στην Πληροφορική, η εικόνα ήταν κάπως βελτιωμένη: 11,39 φέτος έναντι 10,72 πέρυσι. Αλλά και στη Γλώσσα παραμένει ίδια η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη μέση επίδοση: 12,04 φέτος έναντι 11,98 πέρυσι.

Ως γενική πρόβλεψη, θα μπορούσε να λεχθεί ότι η πύλη εισόδου των υποψηφίων φέτος φαίνεται να ανοίγει με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 8,33. Η συγκεκριμένη, ως η χαμηλότερη ΕΒΕ θα αποτελέσει το κατώφλι για τους υποψηφίους των σχολών που ανήκουν στην 4η Ομάδα Προσανατολισμού και έχουν συντελεστή 0,8. Οι εκτιμήσεις είναι του κ. Γιάννη Ζαμπέλη, μαθηματικού, συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και διευθυντή σπουδών στο Φροντιστήριο Πουκαμισάς της Ανω Γλυφάδας.

  • Τα μυστικά του Μηχανογραφικού: Οι εναλλακτικές σχολές για κάθε ομάδα προσανατολισμού

Με τους βαθμούς ανά χείρας, οι υποψήφιοι για μια θέση στα ΑΕΙ περιμένουν τις βάσεις εισαγωγής και στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ακόμη και όσοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα μόρια για να περάσουν στη σχολή της πρώτης -υψηλόβαθμης- επιλογής, μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές προκειμένου να βρεθούν στο ίδιο εργασιακό σύμπαν. Οι έξυπνες επιλογές σχολών μπορεί να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη όσων απογοητεύτηκαν από τις επιδόσεις τους.

  • Η αντιστοίχιση αρκετών σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) ή του Διεθνούς Πανεπιστημίου με Πολυτεχνικές Σχολές, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα απόκτησης ισότιμων πτυχίων και εγγραφής στο ΤΕΕ (άρα προσφέροντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών), καθιστά τις σχολές αυτές μία ισχυρή εναλλακτική όσο ακόμη οι βάσεις τους παραμένουν προσιτές. «Ενδεικτικά, οι βάσεις εισαγωγής στο ΠΑΔΑ για τις σχολές μηχανικών κυμάνθηκαν πέρυσι μεταξύ 12.000 και 13.000 μορίων – για παράδειγμα, όσοι μπήκαν το 2023 στη Σχολή Ναυπηγών του ΠΑΔΑ με 12.500 μόρια αποκτούν πλέον τα ίδια δικαιώματα με όσους φοιτούν στο Πολυτεχνείο», λέει ο Πάνος Σταυρόπουλος, σύμβουλος σταδιοδρομίας και ιδρυτής του Your Career.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι αλλαγές αυτές θα φέρουν οπωσδήποτε ανακατατάξεις στο Μηχανογραφικό. Εχω την αίσθηση ότι τα παιδιά που μένουν στην Αθήνα, αντί να δηλώσουν Πολυτεχνείο στην Πάτρα με 17.500 μόρια και περίπου 50.000 ευρώ δαπάνες διαβίωσης σε βάθος χρόνου, θα προτιμήσουν να μείνουν στην πόλη τους δηλώνοντας ΠΑΔΑ, οι βάσεις του οποίου αναμένεται να εκτιναχθούν – τουλάχιστον από την επόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, τα Πολυτεχνεία της περιφέρειας θα αποσυμφορηθούν».

  • Τα λάθη των υποψηφίων

Καταρχάς, είναι περιττό να δηλώσει κανείς όλα τα τμήματα που τον ενδιαφέρουν. «Αντ’ αυτού, προτιμάται η ομαδοποίηση σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στην πρώτη μπαίνουν τα τμήματα πραγματικού ενδιαφέροντος, που θα κάνουν ευτυχή τον υποψήφιο. Στη δεύτερη ομάδα, τα τμήματα που περιλαμβάνουν αρκετά σχετικά μαθήματα ή προσφέρουν προοπτικές για να αγγίξει ο υποψήφιος τον στόχο του μέσω μεταπτυχιακού. Στην τρίτη ομάδα συγκεντρώνονται συνήθως τα πιο χαμηλόβαθμα τμήματα. Πρόκειται για το λεγόμενο “μαξιλάρι”, ενώ αφορά και εκείνους που θα ξαναδώσουν Πανελλαδικές την επόμενη χρονιά», σημειώνει ο κ. Σταυρόπουλος.

  • Συνηθισμένο σφάλμα είναι το να μη δίνεται βαρύτητα στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού επειδή ο υποψήφιος θα ξαναδώσει Πανελλαδικές του χρόνου. «Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί έως τότε, ούτε υπάρχουν εγγυήσεις ότι την επόμενη χρονιά θα τα πάει καλύτερα. Χώρια που, εάν συμπληρώσει ένα σωστό Μηχανογραφικό φέτος, μπορεί να μη χρειαστεί να ξαναδώσει του χρόνου», επισημαίνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνεχίζει: «Καλό είναι να μην αξιολογείται μία σχολή αποκλειστικά και μόνο με βάση τα μόρια – όσο περισσότερα, τόσο καλύτερη είναι».

Οι καλές εναλλακτικές

  • Επιλέγοντας από έναν κύκλο εναλλακτικών τμημάτων, οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο δεν θα στερηθούν αυτό που προτιμούν, αλλά ενδεχομένως μέσα από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών να πλησιάσουν τον αρχικό τους στόχο.

– 1η Ομάδα Για όσους στοχεύουν σε Ψυχολογία και δεν καταφέρουν να πιάσουν τις βάσεις, επόμενη εναλλακτική είναι οι Σχολές Κοινωνικών Λειτουργών. Διδάσκονται Ψυχολογία ενώ εργάζονται στις ίδιες δομές με τους ψυχολόγους. Να σημειωθεί ότι μπορούν να εκπαιδευτούν περαιτέρω ως ψυχοθεραπευτές και να εργαστούν ως Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας. Εναλλακτικά, μπορούν να στραφούν στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, καθώς εμπεριέχει πολλά μαθήματα Ψυχολογίας.

– Οσοι δεν εισαχθούν στη Νομική, ίσως βρουν ενδιαφέρουσες τη Σχολή Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών, τη Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο ή αυτή των Πολιτικών Επιστημών. Τα μαθήματα Δικαίου είναι πολλά, ενώ με ένα μεταπτυχιακό μπορεί κανείς να εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μεγάλες εταιρείες και σε θέσεις για τις οποίες προσλαμβάνονται δικηγόροι.

– Για εκείνους που δεν θα περάσουν στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ συστήνονται ανεπιφύλακτα οι Σχολές Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά ή στο Αργοστόλι. «Δίνουν έμφαση στα πρακτικά μαθήματα ώστε οι φοιτητές να μαθαίνουν να “οικοδομούν” τα social media, να δημιουργούν διαφημίσεις, να κάνουν τηλεόραση και ραδιόφωνο», μας λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.

– Αν κάποιος αγαπά τις ξένες γλώσσες, εκτός των σχολών Φιλολογίας όπου οι γλώσσες εξετάζονται ως ειδικό μάθημα, όπως η γερμανική ή η γαλλική, υπάρχουν και οι εναλλακτικές της Ρωσικής Φιλολογίας ή των Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών, που δεν προϋποθέτουν γνώση της γλώσσας καθώς οι φοιτητές τις μαθαίνουν ξεκινώντας τις σπουδές.

– 2η Ομάδα Αν δεν εισαχθεί κάποιος στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ, μπορεί να δηλώσει τις Σχολές Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη, στα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη. «Τα μαθήματα είναι σχεδόν κοινά, με λίγα μαθήματα Διοίκησης, εγγραφή στο ΤΕΕ και κοινά επαγγελματικά δικαιώματα», υπογραμμίζει ο ειδικός.

– Αντί για Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, υπάρχει η λύση των τμημάτων Μηχανικών Υπολογιστών. «Εδώ βρίσκεται ό,τι έχει να κάνει με hardware ή τηλεπικοινωνίες. Υπάρχουν πολλά τμήματα σε Σάμο, Πάτρα, Γιάννενα, Σέρρες, όπως και στο ΠΑΔΑ», τονίζει ο κ. Σταυρόπουλος.

– Για όσους στόχευαν τους Χημικούς Μηχανικούς συστήνεται η Σχολή Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στα Ιωάννινα επειδή έχει ήδη αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, σε αντίθεση με την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης. Αλλες εναλλακτικές είναι οι Σχολές Μηχανικού Περιβάλλοντος ή Μεταλλειολόγου.

– Για εκείνους που δεν καταφέρουν να αγγίξουν τις Βιολογίες, ισχυρές εναλλακτικές είναι είτε το Τμήμα Ωκεανογραφίας στη Μυτιλήνη, είτε το Ιχθυολογίας στον Βόλο: πολλά μαθήματα Θαλάσσιας Βιολογίας και Βιοχημείας. Σε ό,τι αφορά τα προαναφερθέντα, αρκετή Βιολογία και Χημεία εμπεριέχουν γενικά τα γεωπονικά τμήματα ή το Φυτικής Παραγωγής και το Ζωικής Παραγωγής, ενώ έχουν πολύ χαμηλές βάσεις.

– «Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της Αρχιτεκτονικής, υπάρχει το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στο Αιγάλεω και στις Σέρρες. Διαφορετικά, υπάρχει η Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης στη Σύρο ή στην Κοζάνη. Αρχιτέκτονες Τοπίου μπορούν να σπουδάσουν και στο Γεωπονικό Αθήνας, με την προϋπόθεση ότι συμπαθούν τη Βιολογία και τη Χημεία, επειδή υπάρχουν πολλά μαθήματα σχετικά», αναφέρει ο ειδικός.

– Στην 3η Ομάδα η κατάσταση είναι ιδιάζουσα, καθώς στις Ιατρικές Σχολές οι εναλλακτικές περιορίζονται. Ωστόσο, καλό είναι να ληφθεί υπόψη μία βασική διάκριση στα επαγγέλματα Υγείας: τα πιο ερευνητικά και τα πιο ανθρωποκεντρικά. «Εάν κάποιος δεν γίνει γιατρός, μπορεί να σπουδάσει διαιτολόγος, φυσικοθεραπευτής ή οδοντίατρος», σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο.

– Στην 4η Ομάδα η μεγάλη βαθμολογική ευρύτητα δίνει από μόνη της εναλλακτικές, ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ίδια. «Τα Τμήματα Πληροφορικής φτάνουν τα 18.000 μόρια, αλλά ξεκινούν από τα 9.000 μόρια. Αρκεί να αναζητήσει κανείς το πεδίο στο οποίο επιθυμεί να βρεθεί – ψηφιακά συστήματα; Internet of things; Τηλεπικοινωνίες; Αντίστοιχα, στον κλάδο των Οικονομικών υπάρχουν περίπου 14 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και άλλα τόσα Χρηματοοικονομικών, με βάσεις από χαμηλά έως ψηλά», καταλήγει ο κ. Σταυρόπουλος.

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Έκτακτο – Σοβαρό πρόβλημα υγείας για τον Λιδάκη. Ακυρώνει όλες τις εμφανίσεις του

Πάτος χωρίς όριο για την πρεμιέρα του “Power of love” – “Κατεδάφιση” με 6,7%