in

«Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου γνώριζε για το αίτημα αύξησης της αποζημίωσης»

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση της «περίεργης» πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο τροφίμων Γιαννίτση που εμπλέκεται στην υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία.

Όπως πληροφορείται το protothema, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) απέστειλαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. τα δείγματα που είχαν συλλέξει από το εργοστάσιο προκειμένου να γίνει έρευνα για την ύπαρξη εύφλεκτου υλικού ή άλλων στοιχείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.

Παράλληλα εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο γιος του, κάποιοι εργαζόμενοι, ενώ αναμένεται και η εξέταση κάποιων ατόμων από το κοντινό περιβάλλον του ιδιοκτήτη για τα όσα συνέβησαν εκείνη την νύχτα.

«Γνώριζαν για την αύξηση της αποζημίωσης»

Την ίδια ώρα σημαντική είναι η κατάθεση του ασφαλιστικού πράκτορα που, εκπροσωπώντας την επιχείρηση, απέστειλε στην ασφαλιστική εταιρεία αίτημα για αύξηση του ασφαλιστικού κεφαλαίου κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφεραν στο protothema.gr καλά ενημερωμένες πηγές, ο πράκτορας φέρεται να έχει καταθέσει ενόρκως ότι μερικές ημέρες πριν το αίτημα για αύξηση της αποζημίωσης είχε συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου και είχε πάρει το «πράσινο φως» για την αποστολή του σχετικού αιτήματος.

Το ξέσπασμα της πυρκαγιάς

Όσον αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα στελέχη της Πυροσβεστικής που έχουν αναλάβει την έρευνα δεν έχουν εκδώσει σχετικό πόρισμα, ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εμπρησμό.

Αποκαλυπτική για τα όσα συνέβησαν εκείνη την νύχτα είναι η κατάθεση ενός άνδρα από την Αρμενία που λίγο πριν τη φωτιά είχε φθάσει έξω από την περίφραξη του εργοστασίου προκειμένου να ξεφορτώσει εμπόρευμα. Ο άνδρας έφθασε περίπου στις 21.30 και περίμενε τον φύλακα ο οποίος θα έφθανε στον χώρο στις 22.00.

Εκείνη την ημέρα, στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου ήταν σταθμευμένα τρία φορτηγά και ένα βανάκι, ενώ λίγο πιο δίπλα βρισκόταν ένα κλαρκ. Επειδή δε τα φορτηγά είναι ψυγεία, κάποια εξ αυτών ήταν συνδεδεμένα στο ρεύμα για να έχουν ψύξη.

Όπως ανέφερε λοιπόν ο αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται αξιόπιστος, ξαφνικά είδε να ξεπηδούν φλόγες από το μπροστινό μέρος του βαν που ήταν παρκαρισμένο έξω από το εργοστάσιο και να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα τόσο στα φορτηγά που βρίσκονταν δίπλα σε αυτό όσο και στο εσωτερικό της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται πως το βαν δεν ήταν συνδεδεμένο στο ρεύμα.

Μετά από 13 με 14 λεπτά και ενώ η φωτιά άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο αυτόπτης μάρτυρας που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο φορτηγό του, σήκωσε το κινητό του και τράβηξε σχετικό βίντεο. Τόσο η μαρτυρία του όσο και οι εικόνες που κατέγραψε «δείχνουν», όπως εξήγησαν στο protothema.gr καλά ενημερωμένες πηγές, πως η φωτιά επεκτάθηκε αφύσικα γρήγορα και στα οχήματα που βρίσκονταν δίπλα στο βαν και, πολύ περισσότερο, στο εσωτερικό της επιχείρησης, σαν να υπήρχε κάποιος επιταχυντικός παράγοντας, κάτι που καταδεικνύει ότι ίσως να πρόκειται για εμπρησμό.

Δεν φαίνεται να προκύπτει βραχυκύκλωμα

Ακόμη ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολούσε τους ερευνητές της ΔΑΕΕ και, όπως φαίνεται, θα απαντηθεί σύντομα είναι μήπως κατά τη διάρκεια της ηλεκτρικής φόρτισης των φορτηγών υπήρξε κάποιο βραχυκύκλωμα που οδήγησε στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Η έρευνα ανατέθηκε από την Πυροσβεστική σε δύο πραγματογνώμονες, έναν χημικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο μηχανικό. Όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες το protothema.gr, η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι πραγματογνώμονες, χωρίς ακόμη να έχουν συντάξει σχετικό πόρισμα, είναι ότι δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Τι νομίζετε;

-1 Points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αφροδίτη Γραμμέλη – Φόρεσε ένα μαγιό και τρέλανε τους λουόμενους…

Γιώργος Λάγιος και Δημήτρης Μηλιόγλου σε επικό διάλογο – «Όταν κάνεις πολύ έρωτα, αδυνατίζεις». «Δεν μετράει αν το κάνεις μόνος σου»