Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Σωκράτης Σκαρτσής, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στα Γράμματα και τις Τέχνες, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πνευματική κληρονομιά.
Φιλόλογος, ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σκαρτσής υπήρξε ακλόνητος θεματοφύλακας του ελληνικού πολιτισμού. Το έργο του, που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 βιβλία, ποιήματα, δοκίμια, μελέτες και μεταφράσεις, φέρει τη σφραγίδα ενός ανθρώπου που πίστευε βαθιά στη δύναμη του λόγου.
Η αγάπη του για την ποίηση και τη γνώση τον οδήγησε να ιδρύσει το εμβληματικό «Συμπόσιο Ποίησης», έναν θεσμό που για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ένωσε φωνές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τις «Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών», οι οποίες έχουν προσφέρει ανεκτίμητο υλικό στην ελληνική βιβλιογραφία.
Ο Σωκράτης Σκαρτσής με τον Λεωνίδα Μαργαρίτη σε παλαιότερη εκδήλωση
Πάντα αφοσιωμένος στη σύνθεση και τον διάλογο των ιδεών, ο Σωκράτης Σκαρτσής δεν περιορίστηκε μόνο στην τοπική του κοινωνία. Το έργο του ταξίδεψε σε διεθνή μονοπάτια, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και απέσπασε διεθνή αναγνώριση. Ως άνθρωπος, καθηγητής και δημιουργός, άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Πάτρα, στην Ελλάδα και στις ψυχές όλων όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Η Πάτρα χάνει έναν σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο· η Ελλάδα έναν ακούραστο υπηρέτη των Τεχνών.
Έχουν γραφεί βιβλία και πολλά άρθρα για το έργο του, έχουν γίνει αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις γι’ αυτό, μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο Πατρέων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, από περιοδικά, ενώ το έργο του έχει παρουσιαστεί από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Ποίησή του περιλαμβάνεται σε πολλές ανθολογίες και περιοδικά, ενώ έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ρωσικά, ουγγρικά, αλβανικά, βουλγαρικά).