Δύο είναι οι θάνατοι και οκτώ τα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 81 ετών.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 1η Αυγούστου ο ΕΟΔΥ, οι δύο ασθενείς που κατέληξαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα είχαν ηλικία άνω των 81 ετών. Τα νέα κρούσματα της λοίμωξης ήταν 8 με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 11. Οι δέκα από τους 11, εξάλλου, είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στην εντατική. Άλλοι έξι έχουν λάβει εξιτήριο.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.
Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί:
-2 κρούσματα στην Καβάλα (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα)
-4 στην Καρδίτσα
-1 στη Λάρισα
-1 στην Ημαθία
-2 στην Πέλλα
-1 στις Σέρρες.
Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.
Ιός Δυτικού Νείλου: Και στην υπόλοιπη Ευρώπη
Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί κάθε χρόνο κρούσματα σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές της χώρες εφέτος (έως τις 26 Ιουλίου 2023) έχουν αναφερθεί περιστατικά στην Ιταλία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με το ECDC.
Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε εκατοντάδες περιστατικά σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας. Αυτά καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί κατά τα έτη αυτά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.
Η εμφάνιση περιστατικών της λοίμωξης από τον ιό σε σχεδόν ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η εμφάνιση και άλλων περιστατικών.