in

Καταγγελία για παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια στα Σκροπονέρια Βοιωτίας

Επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί παράνομα στην περιοχή τους, καταγγέλλουν στη «Ζούγκλα», κάτοικοι του οικισμού Σκροπονέριων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, εντός του κλειστού κόλπου, στον Δήμο Ορχομενού νομού Βοιωτίας, δραστηριοποιείται εδώ και 37 χρόνια μία μικρή επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας με τον όνομα «Ε. Τριανταφύλλου & Σία ΟΕ».

Η εν λόγω επιχείρηση σύμφωνα με την καταγγελία του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Οικιστών και οικοπεδούχων Σκροπονερίων, ασκεί κατ’ εξακολούθηση, παραβατική δραστηριότητα και με την ανοχή της Toπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.

Η παραβατική δραστηριότητα της εταιρείας προκαλεί τεράστια επιβάρυνση και στην απέναντι όχθη του κλειστού κόλπου Σκροπονερίων, όπου βρίσκονται οι οικισμοί του Ο/Σ Πολιτείας, ο Ο/Σ Νίκη, ΠΟΣΥΠΚΑ, ο Οικισμός Σκροπονέρια Λουκισίων και η παραθεριστική περιοχή ιδιοκτησίας της Ανωνύμου Εταιρείας «ΤΡΙΤΩΝ-Τουριστική Ξενοδοχειακή Τεχνική και Οικοδομική Α.Ε.».

Η ιχθυοκαλλιέργεια λειτουργεί παράνομα επί 37 έτη και πρόσφατα ανανεώθηκε η άδεια της
Εδώ και δεκαετίες η επιχείρηση, λειτουργεί παραβαίνοντας διαρκώς όλους τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της εκθέτοντας σε άμεσο και έμμεσο κίνδυνο το προσωπικό της, τους οικιστές, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης.

Η εταιρεία έχει μετατρέψει εδώ και 37 χρόνια τον κόλπο των Σκροπονερίων σε ιχθυόσκαλα με διαρκείς φορτοεκφορτώσεις από παράνομες προβλήτες της περιοχής, κατά παράβαση βέβαια των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της, χωρίς να τηρεί ούτε τα βασικά, αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

Όσο αφορά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εν λόγω δραστηριότητας εντός του κόλπου, αυτές έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους του οικισμού, με αποτέλεσμα κολυμβητές να παρουσιάζουν κατά καιρούς έντονα εξανθήματα και φαγούρα στο δέρμα.

Η θάλασσα είναι πλέον μονίμως θολή ως ένδειξη του ασφυκτικού περιβάλλοντος του βυθού και για μεγάλα διαστήματα εμφανίζεται φύκι στην ακτή με άσχημη οσμή.

Από την ημέρα ίδρυσης της εταιρείας έως σήμερα οι τοπικοί Σύλλογοι, οι εταιρείες και οι οικιστές έχουν καταγράψει σε σχετικές καταγγελίες πλήθος περιβαλλοντικών, πολεοδομικών, χωροταξικών ζητημάτων για κάποια μόνο από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς αυτοψίες από τις υπηρεσίες και έχουν επιβληθεί ασήμαντα πρόστιμα.

Παρόλα αυτά, οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται εδώ και 37 χρόνια μάρτυρες της διαρκούς προσχηματικής «συμμόρφωσης» της εταιρείας η οποία με τεχνάσματα παρουσιάζει μια επίπλαστη εικόνα κατά τις περιόδους κρίσης της άδειας λειτουργίας της, ενώ επί της ουσίας συνεχίζει να παρανομεί διαρκώς σε όλο τον κόλπο των Σκροπονερίων από την ημέρα ίδρυσής της με την ανοχή των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Η μονάδα είναι εγκατεστημένη σε θέση που δεν προβλέπεται για ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας λόγω της κλειστότητας του κόλπου και της εγγύτητας της με τους αναφερόμενους θεσμοθετημένους οικισμούς Β’ κατοικίας.

Όπως αναφέρει ο «Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκροπονερίων», σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και άλλους κρατικούς φορείς, το ΣτΕ έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν τη μη νόμιμη χωροθέτηση της μονάδας με την 2917/2012 απόφαση και η άδεια της εταιρείας έχει ανακληθεί.

Το 2014, η εταιρεία κατάφερε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της για άλλα 10 έτη. Οι κάτοικοι έκαναν νέα προσφυγή, για την οποία εκκρεμεί εδώ και μία δεκαετία, η έκδοση της απόφασης.

Η ακαταλληλότητα της θέσης για ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας επιβεβαιώνεται και από τον αποκλεισμό της μονάδας από τον σχεδιασμό των ΠΟΑΥ Βορείου-Νότιου Ευβοϊκού και Λάρυμνας-Αταλάντης όπως αναφέρουν.

Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/60969/1037, 05/06/2024) αναφέρει ασυμβατότητά με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, ασυμβατότητα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουκισίων Δήμου Χαλκίδας και δεσμεύσεις και περιορισμούς που προκύπτουν στον τομέα Ανάπτυξης και Τουρισμού από τον αποκλεισμό χρήσεων γης εντός του κόλπου Σκροπονερίων, οι οποίες είναι ασύμβατες με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρόλα αυτά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος χωρίς να λάβει υπόψη την εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προχωρά κανονικά, σήμερα, την διαδικασία της ανανέωσης της άδειας λειτουργίας.

Εκτός της επιστολή των κατοίκων προς τον Πρωθυπουργό, σύλλογοι οικιστών αλλά και εταιρίες έχουν αποστείλει εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος, ζητώντας να σταματήσουν οι δραστηριότητες της εταιρίας.

Ολόκληρη η επιστολή των κατοίκων στον πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων και επενδυτών της περιοχής Σκροπονερίων των Δήμων Χaλκίδας Νομού Ευβοίας και Ορχομενού Νομού Βοιωτίας και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας για τη διασφάλιση της ομαλής και υγιούς ανάπτυξης του, εντός του Βορείου Ευβοϊκού κόλπου, πανέμορφου, παρθένου, κλειστού κόλπου Σκροπονερίων εντός του οποίου νομίμως υφίστανται εδώ και δεκαετίες 5 οικισμοί με πάνω από 2000 ιδιόκτητα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, με θεσμοθετημένη χρήση Β’ κατοικίας. Η περιοχή παρουσιάζει τα τελευταία έτη έντονη οικοδομική δραστηριότητα, με ήδη κατασκευασμένες περισσότερες από 300 πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ενώ, σοβαρές αναπτυξιακές εταιρείες ενδιαφέρονται για τουριστικές επενδύσεις, της τάξεως του 1.000.000.000€. Εντός του κλειστού κόλπου, στον Δήμο Ορχομενού νομού Βοιωτίας, δραστηριοποιείται εδώ και 37 χρόνια μία μικρή επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας με τον όνομα «Ε. Τριανταφύλλου & Σία ΟΕ». Η εν λόγω επιχείρηση ασκεί κατ’ εξακολούθηση, παραβατική δραστηριότητα και με την ανοχή (τουλάχιστον) της Toπικής και Περιφερειακής Διοίκησης συνεχίζει να παρουσιάζει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες μία εικόνα που επουδενί ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η παραβατική δραστηριότητα της εταιρείας προκαλεί τεράστια επιβάρυνση και στην απέναντι όχθη του κλειστού κόλπου Σκροπονερίων όπου βρίσκονται οι οικισμοί του Ο/Σ Πολιτείας, ο Ο/Σ Νίκη, ΠΟΣΥΠΚΑ, ο Οικισμός Σκροπονέρια Λουκισίων και η παραθεριστική περιοχή ιδιοκτησίας της Ανωνύμου Εταιρείας «ΤΡΙΤΩΝ-Τουριστική Ξενοδοχειακή Τεχνική και Οικοδομική Α.Ε.».

Παρά την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου και την οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάζονται να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους προς εύρεση νέα εξοχικής κατοικίας, λόγω των επιπτώσεων της παραβατικής δραστηριότητας των ι/κ Τριανταφύλλου στον ευρύτερο θαλάσσιο κόλπο και τους οικισμούς μας. Εδώ και δεκαετίες η ως άνω επιχείρηση λειτουργεί παραβαίνοντας διαρκώς όλους τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της εκθέτοντας σε άμεσο και έμμεσο κίνδυνο το προσωπικό της, τους οικιστές, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης.

Η εταιρεία έχει μετατρέψει εδώ και 37 χρόνια τον κόλπο των Σκροπονερίων σε ιχθυόσκαλα με διαρκείς φορτοεκφορτώσεις από παράνομες προβλήτες της περιοχής, κατά παράβαση βέβαια των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της, χωρίς να τηρεί ούτε τα βασικά, αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Όσο αφορά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εν λόγω δραστηριότητας εντός του κόλπου, αυτές έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο οι κολυμβητές να παρουσιάζουν κατά καιρούς έντονα εξανθήματα και φαγούρα στο δέρμα.

Η θάλασσα είναι πλέον μονίμως θολή ως ένδειξη του ασφυκτικού περιβάλλοντος του βυθού και για μεγάλα διαστήματα εμφανίζεται φύκι στην ακτή με άσχημη οσμή. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις επιπτώσεις στην υγεία μας λόγω της ανεξέλεγκτης και πολυετούς παραβατικής δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας. Από την ημέρα ίδρυσης της εταιρείας έως σήμερα οι τοπικοί Σύλλογοι, οι εταιρείες και οι οικιστές έχουν καταγράψει σε σχετικές καταγγελίες πλήθος περιβαλλοντικών, πολεοδομικών, χωροταξικών ζητημάτων για κάποια μόνο από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς αυτοψίες από τις υπηρεσίες και έχουν επιβληθεί ασήμαντα πρόστιμα.

Παρόλα αυτά, οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται εδώ και 37 χρόνια μάρτυρες της διαρκούς προσχηματικής «συμμόρφωσης» της εταιρείας η οποία με τεχνάσματα παρουσιάζει μια επίπλαστη εικόνα κατά τις περιόδους κρίσης της άδειας λειτουργίας της, ενώ επί της ουσίας συνεχίζει να παρανομεί διαρκώς και ασυστόλως σε όλο τον κόλπο των Σκροπονερίων από την ημέρα ίδρυσής της με την ανοχή των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά καταγεγραμμένα σε καταγγελίες περιστατικά:

• βεβαιώσεις για αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές ανεγερμένα για την εξυπηρέτηση της μονάδας, στον αιγιαλό και σε καταπατημένη γη του δημοσίου,

• διαρκή χρήση αυθαίρετων, επικίνδυνων και μη νόμιμων κατασκευών στην απέναντι από την εν λόγω μονάδα, όχθη του κόλπου, για φορτοεκφορτώσεις,

• φορτοεκφορτώσεις από τετραξονικά φορτηγά στη μέση του δρόμου του οικισμού Σκροπονερίων πάνω σε διαχωριστικές λωρίδες με χρήση clarks,

• πετρελαιοφόριση πλωτού σκάφους με χρήση μάνικας από βυτιοφόρο όχημα σταθμευμένο κυριολεκτικά πάνω στον αιγιαλό του οικισμού Σκροπονερίων,

• απουσία παραστατικών στοιχείων για την διαχείριση αποβλήτων και αστικών λυμάτων,

• απουσία χημικών αναλύσεων νερού,

• στοιχεία χημικών αναλύσεων από μη διαπιστευμένο εργαστήριο,

• λειτουργία συσκευαστηρίου χωρίς να πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι,

• καταπάτηση θαλάσσιας έκτασης

• περισσότεροι ιχθυοκλωβοί από τους αδειοδοτημένους,

• ανακριβή στοιχεία.

Επιπροσθέτως, η μονάδα είναι εγκατεστημένη σε θέση που δεν προβλέπεται για ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας λόγω της κλειστότητας του κόλπου και της εγγύτητας της με τους αναφερόμενους θεσμοθετημένους οικισμούς Β’ κατοικίας.

Το ΣτΕ έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν τη μη νόμιμη χωροθέτηση της μονάδας με την 2917/2012 απόφαση και η άδεια της εταιρείας έχει ανακληθεί. Παρόλα αυτά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το 2014, η εταιρεία κατάφερε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της για άλλα 10 έτη και προχωρήσαμε σε νέα προσφυγή, για την οποία εκκρεμεί εδώ και μία δεκαετία, η έκδοση της απόφασης.

Η ακαταλληλότητα της θέσης για ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας επιβεβαιώνεται και από τον αποκλεισμό της μονάδας από τον σχεδιασμό των ΠΟΑΥ Βορείου-Νότιου Ευβοϊκού και Λάρυμνας-Αταλάντης. Επιπλέον, το Υπουργείο Τουρισμού και το ΥΠΕΝ έχουν αναγνωρίσει τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και τις δεσμεύσεις που δημιουργούνται στον παράκτιο χώρο από τη λειτουργία της μονάδας.

Η Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/60969/1037, 05/06/2024) αναφέρει ασυμβατότητά με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, ασυμβατότητα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουκισίων Δήμου Χαλκίδας και δεσμεύσεις και περιορισμούς που προκύπτουν στον τομέα Ανάπτυξης και Τουρισμού από τον αποκλεισμό χρήσεων γης εντός του κόλπου Σκροπονερίων, οι οποίες είναι ασύμβατες με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρόλα αυτά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος χωρίς να λάβει υπόψη την εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προχωρά κανονικά, σήμερα, την διαδικασία της ανανέωσης της άδειας λειτουργίας.

Για όλους τους άνω λόγους σας καλούμε να υπενθυμίσετε στους κατά περίπτωση αρμοδίους την υποχρέωση τήρησης της νομιμότητας, ώστε να αποτρέψουμε την δεκαετή ανανέωση της άδειας λειτουργίας της υπό κρίση μονάδας στις 12/11/2024 και να δώσουμε ένα τέλος στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της υγείας και των περιουσιών μας. Μας αξίζει μία ασφαλής χώρα, με υγιή ανάπτυξη, υγιή ανταγωνισμό, και ισχυρό κράτος δικαίου.

Με εκτίμηση, εκ μέρους των 2000 και πλέον οικογενειών που επέλεξαν τα Σκροπονέρια ως πρότυπο παραθεριστικό προορισμό για να χτίσουν τα εξοχικά σπίτια τους και των: Εξωρ/κός-Πολ/κός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπ/χων Σκροπονερίου Εξωρ/κός Σύλλογος Σκροπονερίου “Η Ανθηδών” Ένωση Προσώπων Οικιστών βάση του Α/Κ 107, «ΑΙΟΛΟΣ» Οικ. Συνεταιρισμός Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας «η Νίκη» «ΠΡΩΤΕΑΣ Α.Ε.», «ΤΡΙΤΩΝ A.E.»

Τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μία 25χρονη ιερόδουλη “σπάει” τη σιωπή της – “Κάποιοι θέλουν να μάθουν για την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια του σ3ξ, άλλοι θέλουν να μάθουν για το μέγεθος”

Γιώργος Παπαγεωργίου – Εκεί ξεσπά και… μεταμορφώνεται μετά την «αποτυχημένη Μάγισσα”